IzdvojenoLifestyle

Na Edhemovoj električnoj gitari svirali Darko Rundek i Vajta.

 

Travničanin Edhem Edo Kozar već nekoliko godina uspješno pravi električne gitare, a po svim karakteristikama i materijalima koji su ugrađeni u ove instrumente, to je čuveni „Fender Straocaster“. Ljubav prema muzici i sviranju gitare Edhem gaji još od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Ostvarenje sna

– Prva gitara koju sam imao kao dijete bila je ručno pravljena. Tada nije bilo mogućnosti da se napravi nešto ovakvo. Uvijek je bila želja, ali to je bilo nemoguće jer nije bilo tehničke dokumentacije. Danas je to sve dostupno preko interneta i ja danas ostvarujem svoj san. Uz sve to, potrebna je vještina koja se brusi godinama. Bitan je i materijal – otkriva nam Edo.

Kod nabavke materijala u početku je bilo lutanja pa su elektronika i hardver nabavljani „iz druge i treće ruke“ po znatno višim cijenama. Danas materijal nabavlja od vrhunskih dobavljača. Tako materijal za gitare koje nastaju u Turbetu kod Travnika stiže iz Njemačke, Holandije, Portugala, a elektronika stiže iz Hong Konga. Kada se sve ovo kupi, slijedi pravo majstorstvo te sati i sati rada i preciznosti.

– Za izradu treba mnogo vremena i strpljenja. Jednu gitaru izrađujem između mjesec i četrdeset dana. To je cjelodnevni rad. Ja sam penzioner pa sam prestao računati vrijeme na sate. To je ručna proizvodnja i vrlo je zahtjevno. Ljudske ruke su najsavršeniji alat u svemiru, a to je razlog što su ručno rađene gitare više cijenjene od industrijski pravljenih – naglašava Edo.

Ova gitara mora imati specifičnu težinu koja se kreće između 3.900 i 3.950 grama. Ukoliko je lakša ili teža, znači da gitara nije uredu. Za izradu gitare koristi se više vrsta drveta: jasen, javor, jošika te specijalni lakovi. Iako se premazuje u prosjeku devet puta, sloj laka je milimetarski tanak. Veoma važno je voditi pažnju o vlažnosti drveta koje se koristi.

 

 

Ljubav i strast

– Moje gitare su u rukama držali legendarni muzičari kao što su Darko Rundek, Seid Memić Vajta i još neki koje veoma cijenim. Još usvajam proizvodnju i radim ovo iz ljubavi i strasti. Mada postoji i interes kupaca. Neki dan je jedna prodata u Travniku. Bio sam nedavno i u Zadru na promociji i moje gitare su svirali majstori ovog instrumenta. Nisam opterećen ni zaradom ni profitom – kaže nam Kozar.

 

 

Cijena do 2.500 KM

 

Cijene gitara koje proizvodi Edhem Edo Kozar kreću se od 1.000 do 2.500 KM. Zavise od komponenti koje su ugrađene u gitare.

 

Svemirski dizajn

 

Edhem tvrdi da je to jedno od najvećih dostignuća tehnike i dizajna. I ako nešto treba da se pošalje u svemir kao dostignuće, onda je to sigurno gitara „Fender Stratokaster“. Ovaj muzički instrument, popularno zvan samo „Strat“, vrlo je poznat model električne gitare, konstruirane 1954. godine. Proizvodi se odonda do danas i predstavlja jedan od najprepoznatljivijih modela za pojam električna gitara općenito. Dizajn „Stratokastera“ danas se smatra pravim klasikom u industrijskom dizajnu gitara.Edhemove gitare vrhunske izrade.
 

(Dnevni avaz/ K. Kavazović)