Izdvojeno

Mladi u Travniku dobijaju „Drugu kuću“ – projekat vrijedna preko 200.000 KM

 

Zapušteni prostor zgrade u centru Travnika, koja je do prije šest godina bila sjedište Radiotelevizije Travnika, uskoro će zasijati u novom ruhu i sa savim novom namjenom i konceptom. Ideja jedne od najaktivnijih omladinski organizacija Centra za edukaciju mladih (CEM) je da u ovom prostoru napravi Društveni centar za djecu i mlade „Druga kuća“.

Kroz aktivnosti centra djeca i mladi će svakodnevno uživati zdravo i sigurno okruženje koristeći besplatne multidisciplinarne programe koje će voditi profesionalci.

-Prostor smo dobili na korištenje  na period od 15 godina uz uslov da ga adaptiramo. Prostor je zapušten, potpuno devastiran uslijed višegodišnjeg nekorištenja i neodržavanja. Uskoro krećemo sa prvom fazom radova na rekonstrukciji koja podrazumjeva čišćenje i demontažu unutar objekta. – kaže nam Adis Arnautović, izvršni direktor CEM-a.

Sama rekonstrukcija iznosit će 131 hiljadu konvertibilnih maraka, a vrijednost investicije je preko 200 hiljada konvertibilnih maraka kada se završi kompleno opremanje prostora.

-Investitor cijelog projekta je CEM iz vlastitih sredstava, te uz podršku donator IOGT-NTO iz Švedske i turske općine Sindžan. Želimo zahvaliti načelniku općine i Općinskom vijeću Travnik koje je dalo jednoglasnu podršku za jedan ovakav Centar. – ističe Nedim Pripoljac , programski  menadžer CEM-a.

Vanjski djelovi objekta bit će obnovljeni, ali će zadržati prepoznatiljiv izgled, dok će unutrašnjot objekta dobiti sasvim novi, moderni izgled sa brojnim sadržajima. Centar za edukaciju mladih od svog osnivanja pružao je brojne korisne programe mladim kako u Travniku, tako u srednjoj Bosni i šire. „Druga kuća“ pružit će nove korisne sadržaje, a zapušteni objekat u centru grada dobit će novu namjenu.

 

Više korisnika

Zgradu u samom centru Travnika koristila je nekada Osnovna muzička škola, a bila je sjedište Radio Travnik. Ovaj objekat koristili je i Muzičko društvo Travnik, popularna Limena glazba. Kada je osnovana Radiotelevizija Travnik dobila je na korištenje cijeli objekat. Prestankom rada RTV Travnik prije šest godina objekat ostao napušten i zapušten.