Život

Danas je Međunarodni dan nedonešenosti: U SBK u protekloj godini prijevremeno rođeno 48 beba!

Naučnike Anštajna i Njutna, književnika Getea i slavnog britanskog premijera Čerčila povezuje jedna činjenica. Svi su rođene kao nedonoščad. Prerano rođene bebe danas čine do 10 posto ukupne svjetske populacije.

Današnji dan, 17.novembar u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan nedonešenosti ili novorođenčadi koja su na svijet došla prije 38 nedjelje trudnoće.

-Nedonoščad pripadaju skupini ugrožene novorođenčadi. U svijetu se rodi 5 do 10 posto nedonoščadi. Mi imamo našu studiju koja je rađena prošle godine. Napravljena je kao prezentacija za jedan kongres i to su podaci za prošlu godinu gdje smo imali 1.117 rođenih beba od čega je 48 novorođenčadi bilo rođeno prije 37 gestacione nedjelje. Izraženo u procentima to 4,8 posto i mi se tu uklapamo u svjetske standarde. To uopće nije mnogo. – kazala nam je prim.dr. Indira Abdulović, specijalista pedijatar u JU Bolnica Travnik.

indira_abdulovic

Pedijatri i Odjel neonatologije kasnije sprovode zdravstvenu zaštitu u neonatalnoj dobi koja je dosta zahtjevna.

-Prijevremeno rođenje podrazumjeva i neke rizike, kao što su respiratorna, kardiovaskularna, neurološka  i nefrološka oboljenja.  S ginekološke strane, postoje rizična skupina majki koje mogu prijevremeno da rode, a to su premlade i prestare majke ili slučajevi bliznačke trudnoće. Imamo jednu odgovornost da životni ciklus te djece krene kao treba i da oni dočekaju svoju djecu. – ističe prim. dr. Abdulović.

bolnica_predavanje

Ovaj datum obilježen je u JU Bolnica Travnik gdje je na Ginekološko-akušerskom odjelu upriličeno stručno predavanje.