Hronika

Napadač podlegao povredama, maloljetnik koji je branio majku zadobio teške povrede glave

 

Četrdesetčetverogodišnji Nedžad M.  podlegao je od zadobijenih rana, dok je maloljetni  nakon obračuna na kućnom pragu i kući u travničkom naselju Bašbunar koji se odigrao u subotu u noćnim satima zadobio teške tjelesne povrede.

Preminuli Nedžad M. (44) zajedno sa Šabanom D. došao je u subotu navečer iza 20 sati na vrata  kuće i pozvonili, a vrata je otvorila Edina Z.. Oni su tražili osobe koje su navodno noć ranije učestvovale u nekoj tuči kako bi se obračunali sa njima. U tom momentu iz grada su se vratili maloljetni sinovi  Edine Z. i gotovo odmah došle do obračuna u kojem je majka .zadobila lake tjelesne povrede dok je njen sedamnestogodišnji sin zadobio teške povrede u predjelu glave.

Jedan od napadača Nedžad M. zadobio je povredu nožem i njega izvukao Šaban D. do vozila koje je bilo parkirano nekoliko desetina metara dalje ispred zgrade „Maglajka“ u naselju Bašbunar u Travniku.

Nedžad M. preminuo je jučer ujutro u Bolnici u Novoj Biloj, dok je sedamnestogodišnjak zbog teški povreda glave transportovan u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Prema informacijama koje smo juče na licu mjesta dobili od pojedinih članova porodice Edine Z.,njen maloljetni sin dovezen je u Sarajevo u stanju kome, ali tokom jučeranjeg dana došao je svjesti.

Tokom jučerašnjeg dana trajao je uviđaj u naselju Bašbunar gdje su policajci prikupljali tragove krvi kako u samoj kući, tako i duž ulice kojom su išli Nedžad M. i Šaban D. do vozila.

Glasnogovornik MUP-a SBK, Rusmir Prohan, potvrdio nam je kako je Šaban D. zadržan u policji i tokom dana se očekivalo da istražiteljima ispriča svoju verziju subotnjeg događaja u naselju Bašbunar.

Na licu mjesta mogla se čuti verzija kako su Nedžad M. i Šaban D.  najvjerojatnije  pogriješili kuću.

Prema onome što smo doznali od izvora bliskih istrazi za sada se u ovom slučaju može govoriti o krivičnom djelu „teške tjelesne povrede sa smrtnim izhodom“ i „nasilničko ponašanje“. Međutim, tek kada budu uzete izjave svih učesnika obračuna istražni organi moći će sklopiti mozaik šta se zapravo dešavalo na Bašbunaru.

Basbunar

 

Komšije u šoku

Komšije su juče u šoku nevjerici gledali tok uviđaja. Neki su bili na ulici koja je osiguravala policijska patrola, a neki su sa balkona gledali tok uviđaja dok je krim – tehnika uzimala tragove krvi. Događaj od subote uvečer unio je nemir među stanovnike mirnog naselja koje se nalazi tačno iznad centra grada.

 

 

Nejasne okolnosti

 

Za sada je istražnim organima nejasno i kako je preminuli Nedžad M. završio u Bolnici fra Mato Nikolić u Novoj Biloj koja je od mjesta događaja udaljena desetak kilometara. Naime, mjesto događaja udaljeno je nekoliko stotina  metara od JU Bolnica Travnik, a isto tako i od Hitne pomoći u Doma zdravlja Travnik. Međutim, povrijeđeni Nedžad M. završio je u Bolnici u Novoj Biloj gdje je jučer ujutro i preminuo.