Hronika

Nastavljeno suđenje Muhki i Safetu Velagiću

U nastavku suđenja Muhki i Safetu Velagiću, optuženima za zločin protiv ratnih zarobljenika, svjedoci Optužbe govorili su o “haotičnom stanju” u Vrbanji i na mezarju Crnići kod Bugojna nakon sukoba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije RBiH (ARBiH) u ljeto 1993. godine.

Svjedok Dragan Keškić, bivši pripadnik HVO-a, ispričao je kako su se postrojbe HVO-a predale. Ubijenog Marija Zrnu, koga je poznavao iz grada, sreo je u podrumu zgrade “Kloster”, gdje su bili zatvoreni.

“Jedne prilike došao je jedan pripadnik Armije i prstom pokazao prema Mariju. Rekao mu je: ‘Ti ćeš, ustašo, ići na kopanje.’ Kada se grupa vratila, Niko Đaja i Zoran Galić ispričali su nam da je Marijo tako pretučen da neće preživjeti. Ispričali su da je na tom mjestu bilo haotično, da su ih tukle i porodice poginulih i oni koji su ih trebali čuvati”, posvjedočio je Keškić.

Muhko i Safet Velagić, bivši pripadnici ARBiH, optuženi su za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen krajem jula 1993. godine, kada je od posljedica premlaćivanja preminuo Marijo Zrno.

Svjedok Fahrudin Alić, bivši pripadnik Vojne policije Operativne grupe “Zapad” ARBiH, izjavio je kako je i u Vrbanji i na mezarju Crnići, gdje je bio na ukopu oca, između ostalih vidio optužene Muhku i Safeta Velagića.

“Jedno vrijeme je sve bilo mirno. Onda sam, nešto kasnije, krajičkom oka vidio gužvu i čuo psovke. Nisam vidio lica. Kasnije sam čuo da je pretučen jedan zarobljenik i da se zvao Marijo. Navodno je izvršio neke zločine”, kazao je svjedok Alić.

Svjedok Zijad Redžić, penzionisani vjerski službenik, posvjedočio je o haotičnom stanju u Vrbanji i Crnićima, velikom broju ubijenih Bošnjaka i dženazama koje je tih dana obavio. On je potvrdio da je vidio optužene na mezarju i da ih poznaje. Zarobljene pripadnike HVO-a vidio je samo na ulazu u mezarje, kada mu je jedan rekao: “Efendija, ne daj da nas diraju.”

On je dodao da nije vidio premlaćivanje zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. mart.

(BIRN)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.