Nastavljeno suđenje Zoranu Gromoviću za ubistvo Jelene Tursun

Svjedočenjem vještaka sudske medicine, dr. Zdenka Cirhlarža  pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku nastavljeno je suđenje Zoranu Gromoviću, optuženom za ubistvo Jelene Tursun. Punih deset minuta dr. Cirhlarž je nabrajao sve povrede koje je zadobila oštećena Jelena Tursun nakon što je vozilom „passat“ tog 28. novembra u ranim jutarnjim satima u travničkom naselju Gornje Putićevo pregazio Zoran Gromović.

 Brojne povrede

Jelena Tursun imala je, pored ostalog, višestruke prelome grudnog koša, te prelome ključne kosti, obje karlične,crijevne i preponske kosti što ukazuje na djelovanje teške statične sile.

-Povrede su nastale tokom jednog gaženja od strane vozila koje se kretalo naprijed. Smrt je nastupila momentalo uslijed traumatskog šoka. Ni blagovremena liječnička intervencija ne bi spriječila smrtni ishod. – kazao je dr. Cirhlarž, istaknuvši kako je do zaključaka došao na osnovu izvještaja sa obdukcije i na osnovu odlične foto dokumentacije koju su izradili krim tehničari MUP-a SBK.

vikendica

Kantonalni tužilac Meho Bradić nije imao pitanja za vještaka, dok se branilac optuženog po službenoj dužnosti, Bekir Ferizović fokusirao na lijevi pokazivač pravca jer je Tursun udarena lijevom stranom vozila, ali na licu mjesta nije bilo tragova od loma lijevog pokazivača pravca. Isto je zanimalo i sutkinju Stanu Imamović, člana Sudskog vijeća. Dr. Cirhlarž je kazao kako ima tragova  i na lijevoj strani vozila.

Nakon što je tužilac Meho Bradić uložio materijalne dokaze završen je dokazni postupak Optužbe.

Zbunjeni svjedok

U nastavku svjedočio je M.B. iz Viteza čije je vozilo prošle godine oštetio na parkingu optuženi Gromović. Svjedok je prilično konfuzno ispričao da je njegovo vozilo malo oštetio Zoran Gormović kojeg je poznavao od ranije, ali tokom iskaza nije znao objasniti ni boju vozila, niti je na pitanje branioca Ferizovića odgovorio na pitanje o eventualnom zaostalim djelovima od vozila. Kako je bilo riječ o manjoj materijalnoj šteti nije zvao policiju niti je od Gormovića tražio nadokandu štete.

Na kraju, Obrana je predložila da se na narednom ročištu sasluša sudski vještak Stipo Martinović.