Kult ARTKultura

Nina Vidović učenica KŠC “Petar Barbarić” pobjednica natječaja “Božić dolazi”

Petnaestogodišnja Nina Vidović, učenica Osnovne škole KŠC “Petar Barbarić”, pod mentorstvom profesorice hrvatskog jezika, Ivane Zekić osvojila je prvu nagradu u kategoriji osnovnih škola u KSB/SBK na literarnom natječaju na temu “Božić dolazi”, koji je raspisalo Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, podružnica Kiseljak, u suradnji sa Srednjom školom „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak.

 

 

“Božić dolazi”

 

“Hladnoća sve više prodire kroz kosti, a srcu je ipak toplije nego ikada. Blaga svjetlost otkrila je radost u očima. Promrzle ruke griju jedna drugu dok u snijegu ostaju srebrni tragovi. Mir prolazi kroz svaku dušu dok se uzbuđenje bori želeći izvesti radost na vidjelo.

On je tu. Isus Krist je sišao na zemlju tražeći izgubljene duše koje će u toj noći postati spokojne. Jednostavno nema mjesta za mržnju. U očima dječjim zadivljeni sjaj koji blista kao nikada do sada. Ljubav je prevladala i ruke su se napokon ugrijale u toj zimskoj, hladnoj noći. Tišina postaje sve glasnija, a Božji blagoslov na prstima korača po krovovima kuća. Iz svakog čovjeka izlazi plamen neopisivog zadovoljstva. Nije to obična noć koju nazivamo Božić, to je noć u kojoj ne možemo sakriti ponos. Tiha i snježna noć postaje topla i svjetlošću osvijetljena ljudska radost. Sve je kristalno jasno. Drveća su postala bijeli kosturi. Tamno plavo nebo gubi svoju tamu u bezbrojnim svjetlima koja vise po njemu. Osmijeh ne želi sići s lica, a u pogledu samo blista veselje. Vjetar hoda u istom pravcu kao da nas tjera da hodamo brže. Iako uživam u laganom hodu promatrajući svaku bijelu, ali jasno vidljivu sliku, jednostavno uzbuđenje mi ne dozvoljava da ostanem smirena. Svakim korakom smo sve bliže, a crkvena zvona postaju sve glasnija. Pjesma nema istu melodiju, večeras je srcu draža.”

Ponovo u masi ljudi koji na tu noć žele osjetiti Gospodina osjetim topli dodir ruke, toplinu koju znam prepoznati. Sišao je s neba i osjetim da je s nama dok ga mi slavimo i pjevamo bez prestanka. Nije to obična noć, to je noć koja traje najduže, a srcu je tada najslađe.

 

Nina Vidović