PolitikaTravnik

NiP: Neophodno je ponoviti izbore u Travniku

Iz  Naroda i Pravde pozvali su danas Centralnu izbornu komisiju (CIK) da poništi i izbore u Travniku koji su obilježeni smrću kandidata dr. Mirsada Pece koji je  na sam dan izbora preminuo,  a na kraju je osvojio najveći broj glasova.

 

-Smrću dr. Mirsada Pece na dan izbora u Travniku je značajno narušen izborni proces i smatramo da bi pravedna odluka bila ponoviti izbore kako bi građani imali priliku u fer procesu izabrati osobu koja će ih predstavljati. S ove vremenske distance čini se da je najbolja odluka koju je CIK mogao donijeti bila ona o prekidanju izbora u Travniku odmah nakon objave smrti kandidata dr. Mirsada Pece. Vjerujemo da je u interesu svih Travničana i samog Grada Travnika da dobije gradonačelnika koji će odražavati izbornu volju građana, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

 

Od Centralne izborne komisije, ali i od policije i tužilaštva, u Narodu i Pravdi očekuju i da sankcionira aktere pokušaja izborne krađe u Travniku u režiji nosioca liste SDA o čemu su se građani mogli uvjeriti uoči izbora nakon objave videosnimka.

 

-Sve institucije, shodno svojim nadležnostima, moraju reagirati i sankcionisati odgovorne. Pokušaj izborne krađe koji je snimljen predstavlja nesumnjivi pokušaj izborne krađe. Ne radi se samo o pokušaju krađe na štetu kandidata ili stranaka, to je krađa na štetu samih birača, dodaju iz Naroda i Pravde.

 

( Press NiP)