Centralna BosnaInfoTravnik - Leipzig

Njemačka odobrila sredstva za izradu studije za izgradnju Centra za upravljanje otpadom

Njemačko Ministarstvo okoliša osiguralo je sredstva za izradu studije za izgradnju Centra za upravljenje otpadom koji bio riješio višegodišnji problem četiri općine Lašvanske doline, potvrdio nam je Mihael Vajhert (Weichert), počasni konzul BiH u Njemačkoj i predsjednik Društva za unapređenje gradskog partnerstva Lajpcig – Travnik.

 

Društvo za unapređenje gradskog partnesrtva Lajpcig – Travnik je u saradnji sa općinama Lašvanske doline iniciralo projekat izgradnje Centra za upravljanje otpadom jer  općine Travnik, Vitez, Novi Travnik i Busovača već godinama imaju problem s zbrinjavanjem otpada.

Kada je projekat došao u fazu gdje je potrebna stručna analiza i pomoć eksperata sve je delegirano njemačkom Ministarstvu okoliša koje je odobrilo sredstva za izradu studije. Sa ovim su počasni konzul Vajhert (Weichert) i konsultant Holger Čense (Tschense) upoznali načelnike četii općine.

-Nije jednostavno doći do sredstva, ali smo dobili informaciju da su sredstva odobrena i da se u naredna 23 mjeseca napravi koncept i Studija budućeg Centra za upravljanje otpadom za četiri općine.  – istaknuo je počasni konzul Vajhert (Weichert).

Cilj projekta je izgradnja centra za upravljenje otpadom po evropskim standardima koji bio bio samoodrživ.

-U narednom periodu napravi ćemo analizu kakvo je trenuno stanje, šta ima od otpada i šta se može prerađivati. Studija će sadržavati i dio koji se odnosi na to sa kojim javnim partnerima idemo u projekat, ne samo iz BiH, nego i iz Evrope i Njemačke. Najviše će se raditi na reciklaži. Centar bi bio samoodrživ. – pojasnio je Holger Čense (Tschense), konsultant i bivši zamjenik gradonačelnika Lajpciga.

Komunalni otpad iz Travnika, Novog Travnika, Viteza i Busovače odvozi se na Regionalnu deponiju Moščanica u Zenicu.Ovaj proces stvara velike troškove i općinama i komunalni preduzećima, a izgradnja Centra za upravljanje otpadom za ove četiri općine sveo bi se na minimum otpad jer budući centar bi imao  sortirnicu i dio za kompost.

 

 Troškovi i realizacija

 

Vrijednost propjekat jednog Centra za upravljanje otpadom izrađenog po evropskim standardima kakvi se mogu vidjeti u Njemačkoj za regiju veličine Lašvanske doline koja imaoko 100.000 stanovnika koštao bi oko 7 miliona eura, s tim što Evropska Unija i njene članice ovakve projekte podržavaju vrlo povljni sredstvima jer se osiguravaj grant sredstva u iznosu 2/3, dok se samo 1/3 vraća. Za realizaciju jednog ovakvog projekta od raspisivanja tendera do puštanja u rad Evropi je potrebno dvije godine.

Prema riječima stručnjaka iz Njemačke, ovo je pilot projekat za Srednju Bosnu i nakon kompletnog završetka trebao bi riješiti problem odlaganja i zbrinjavanja otpada.