Centralna BosnaInfo

Organizacija demobilisanih boraca SBK zatražila rješenje statusa nezaposlenih

 

 

Predsjednik Organizacije demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna, Nevzudin Vihrić, uputio je zahtjev za rješavanje statusa nezaposlenih demobilisanih boraca, učesnika oslobodilačkog rata. Zahtjev je upućen na 40 adresa od članova Predsjedništva BiH, preko čelnih ljudi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije BiH, Srednjobosanskom kantonu, te načelnicima srednjobosanskih općina.

Organizacija demobilisanih boraca na poziv ministra za boračka pitanje F BiH, Salke Bukvarevića prikupljala je podatke o nezaposlenim demobilisanim borcima koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje SBK.

-Nakon provedenog javnog poziva proslijedili smo spiskove sa 2.649 prijavljenih boraca iz općina SBK koji su u teškoj zdravstvenoj i materijalnoj situaciji. Napominjem da je veliki broj svoje dokumente dostavio lično u Ministarstvo za boračka pitanja Federacije BiH. – kazao nam je Vihrić.

 

Prema zvaničnim podacima na evidenciji Službe za zapošljavanje SBK je ukupno 7.200 nezaposlenih demobilisanih boraca, bivših pripadnika Armije BiH i HVO. Ovu aktivnost podržala je i Udruga proistekla iz HVO na području srednje Bosne.

-Očekujemo hitno rješavanje ovog problema jer u suprotnom nećemo odgovarati za masovna  i nekontrolisana okupljanja ove populacije koja je dovedena na rub ljudskog dostojanstva do te mjere da pojedini heroji ovog rata nemaju ni dovoljno hljeba. Pozivamo naše saborce u parlamentima, skupštinama, općinskim vijećima i javnim preduzećima da za blagodat svog lijepog života dijelom zahvale i ovim ljudima. – poručio je predsjednik organizacije domobilisanih boraca Srednja Bosna, Nevzudin Vihrić.