Travnik

Novi režim saobraćaja u centru Travnika

 

Odlukom nadležne općinske službe saobraćaj u nekoliko ulica u centralnoj gradskoj zoni Travnika odvija se po izmjenjenom režimu. Ulica Zenjak koja se nalazi u samom centru grada unazad nekoliko dana je jednosmjerna u dijelu od  Pekare „ER Dervić“ do  Memorijalnog muzeja rodna kuća Ive Andrića i saobraćaj se može odvijati iz pravca Zelene pijace. Jednosmjerni režim važi i za dio ulice kroz blok zgrada Centar. Kroz ovaj dio saobraća se iz pravca Memorijalnog muzeja rodna kuće Ive Andrića sve do raskrsnice za Zelenu pijacu.

-Na inicijativu MZ Centar izmjenjen je režim saobraćaja, a cilj je da se dobiju nove površine za parkiranje. Jedna saobraćajna traka u ulici Zenjak trebala bi se koristiti za parkiranje. To će uskoro biti i obilježeno i taj dio aktivnosti je u nadležnosti  JP „Stan“ Travnik. – pojasnio nam je Abid Drobo, pomoćnik načelnika za opće i komunalne poslove.

Zenjak

Besplatan parking

Prema riječima pomoćnika Drobe, to nije i jedina promjena, jer će i Školska ulica ostati jednosmjerna, ali će mjesta za parking biti obilježena i besplatna.

Mostarska ulica, na istočnom ulazu u Travnik, u buduće neće biti korištena za parkiranje autobusa.

-Autobusi će ostavljati turiste i putnike na autobusnom stajalištu  koje se nalazi uz magistralni put, pored ulice Šumeće. Parking za autobuse i teretna vozila predviđen je u drugom dijelu grada,  na prostoru koji je već uređene na Meljancu u blizini stadiona Pirota. – kazao nam je Drobo.

Ovaj parking prostor trebale bi ubuduće koristiti i ostale prevozničke firme kako bi se izbjegla praksa parkiranja autobusa na zelenim površinama u Aleji.

Ulica Šumeće u kojoj su nedavno mještani blokadom protestvovali zbog kazni za parkiranje ostaje  i u narednom periodu dvosmjerna, potvrđeno nam je u nadležnoj općinskoj službi.