U Travniku potpisan ekološki projekat: Ne okolišaj, ubaci peticu!

 

Općina Travnik, Ekološki fakultet – Internacionalnog Univerziteta Travnik (IUT), Eko-industrijski otpad „Zizi“ i sve osnovne škole sa područja Travnika danas su potpisali ugovor o realizaciji projekta pod nazivom „Ne okolišaj – ubaci za peticu“.

Projekat će se sprovoditi kroz model organizovanog sakupljanja, odvoza, otkupa i reciklaže PET ambalaže što će predstavljati veliki napredak u razvoju ekološke svijesti unutar Ekološke sredine općine Travnik.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić i rekotor Internacionalnog Univerziteta Travnik, prof. dr. Ibrahim Jusufranić i  Zijada isić, vlasnica firme Eko industrijski otpad “Zizi”.

 

-Cilj projekta je postizanje rezulta više od dva miliona PVC boca od strane najmlađih generacija u periodu od četiri godine, što će predstavljat primjer vrijedan ne samo domaće, već i međunarodne pažnje.  Proširenje u narednim fazama će obuhvatati  i prikupljanje krutog otpada i uspostavi ekoloških otoka uz javnu kampanju pod sloganom „Progledajmo!“ svakako će predstavljati svijetli primjer dobre prakse u oblasti ekologije i podizanja okolinske svijesti.- rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.

 

Kroz prikupljanje PET ambalaže i njen otkup osnovne škole sa područja Travnika doći će do zarade. U projektu učestvuju sve osnovne škole sa oko 6.500 učenika i 150 zaposlenih.