Novi Travnik: Turić obustavlja radove dok je Refik Lendo načelnik

Kantonalni sud u Novom Travniku uvažio je žalbu novotravničkog poduzetnika Dragana Turića, vlasnika preduzeća “Tdizel”, i njegovog advokata Adisa Ribića te je donio rješenje kojim je konačno utvrđeno da on nije napravio prekršaj.

Brojni napisi 

Naime, prije godinu Turić je kupio devastirani hotel u centru Novog Travnika i krenuo je s čišćenjem unutrašnjosti i vanjskog dijela. Planirao je urediti i stabla ispred hotela i zasaditi nova. Počelo se s uređenjem stabala. Međutim, uslijedila je intervencija općinske inspekcije pa je tužen Općinskom sudu u Travniku. Gore od inspekcije i tužbe bili su napisi na lokalnim portalima i u drugim medijima. Pojedini portali pisali su čak kako je počinio „ekocid”.

– Obavještavamo građane Novog Travnika da je izvršen ekocid nad drvećem u centru grada, u neposrednoj blizini hotela, od strane novotravničkih kabadahija i drvosječa – stajalo je u saopćenju načelnika.

No, Kantonalni sud u Novom Travniku pobio je rješenje Općinskog suda u Travniku.

– Kantonalni sud je mog klijenta oslobodio krivice. Zaključeno je da radnja koju je počinio moj branjenik nije prekršaj, budući da nije učinjena na javnom, nego na privatnom vlasništvu – pojasnio je advokat Ribić.

Inspekcije i opstrukcije 

Nakon svega što mu se dogodilo, Dragan Turić najavio je obustavljanje investicije u novotravnički hotel.

– Kupio sam devastiran hotel. Pokušao sam renoviranje koje je zaustavila Općina. Kad je krenulo čišćenje, krenule su i inspekcije i opstrukcije. Sada sam odlučio da obustavljam radove dok je na funkciji načelnik Refik Lendo – kazao nam je Turić.

(avaz.ba)