Danas počinje upis u srednje škole SBK-a

 

Više od 3.500 učenika trebalo bi biti upisano u prvi razred srednje škole u školskoj 2016./2017. na području Srednjobosanskog kantona. Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, u 13 škola, u kojima se nastava odvija po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, očekuje se da će biti upisano 1.975 učenika, u ukupno 79 odjeljenja. U 12 škola, koje rade po Nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, očekuje se upis 1.593 učenika, u 67 odjeljenja.

Prijave učenika primat će se u školama 15. i 16. juna, a objava rezultata bit će 20. juna. Drugi upisni rok je 27. i 28. juna, a treći, za nepopunjena mjesta, 26. augusta. Uz prijavu, učenici prilikom upisa trebaju priložiti Izvod iz matične knjige rođenih, svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, uvjerenje o uspjehu u 5., 6. i 7. razredu osnovne škole, te druga validna dokumenta za utvrđivanje broja bodova po određenim kriterijima.

Na objavu konkursa za upis u srednje škole regovao je i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja SBK iz kojeg upozoravaju na drastičan nedostatak učenika, te na činjenicu da su Pedagoški standardi na osnovu kojih se formiraju odjeljenja neadekvatni. Dok u svim kantonima Federacije BiH minimalan broj učenika u odjeljenju ne prelazi 20, a optimalan 24 učenika u Srednjobosanskom kantonu je minimalan broj u čenika u odjeljenjima 24, a optimalan 30!

-Ovi pokazatelji govore da bi upis u prve razrede i formiranje odjeljenja trebao da se izvrši i bazira na broju do najviše 24 učenika u odjeljenju za četverogodišnje škole, a za trogodišnje škole do najviše 22 učenika u odjeljenju. – kaže kaže prof. Nedžad Jahić iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja SBK.

Iz Sindikata upozoravaju kako bi se mogao pojaviti još veći broj djelimičnog ili potpunog tehnološkog viška nastavnika u SBK, ukoliko se ne smanji broj učenika u odjeljenjima.