Centralna BosnaInfo

Obilježen Svjetski dan hrane u Srednjobosanskom kantonu

 

 

Pod motom „Promjenimo budućnost migracije. Ulažimo u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj“ u Travniku je juče održan seminar u povodu Svjetskog dana hrane kojeg je organizovao Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona. Gotovo sva stručna predavanja koja su upriličena bila su fokusirana na sigurnost hrane.

-Mi ovdje u BiH imamo kakav-takav sistem koji funkcionira i drži se hrana pod određenim nadzorom. Na nivou države imamo Agenciju za sigurnost hrane, a na nivou svih kantona postoje Zavodi za javno zdravstvo i druge institucije i laboratorije zadužene za sigurnost. Ono što nam nedostaje jeste edukacija primarnih poljoprivrednih proizvođača zbog opasnosti koje hrana nosi, prije svega zbog veterinarskih lijekova i pesticida. – kazao  je nutricionista, prof.dr. Midhat Jašić sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli.

 

 

Učesnici ovog skupa bili su zdravstveni profesionalci, predstavnici higijensko-epidemiloških službi, predstavnici Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.