Kultura

Obilježili smo Međunarodni dan pismenosti

 

Centar za edukaciju mladih i Gradska biblioteka Travnik, održavanjem edukativne radionice za djecu, zajednički su obilježili 08. septembar, Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama i Međunarodni dan pismenosti.

Kako su sve ovogodišnje zajedničke aktivnosti CEM-a i biblioteke bile posvećene približavanju knjige djeci i mladima, i ova radionica je imala sličnu tematiku. Mališani su, u prostorijama gradske biblioteke, imali priliku naučiti pisati svoje ime na bosančici i glagoljici, crtati svoje omiljene likove iz književnih djela i učestvovati u izradi slikovnice, dok su njihovi roditelji mogli pogledati izložbu dječijih radova, nastalih tokom protekla dva mjeseca, u okviru programa „Dječiji kreativni svijet“, koji su CEM i biblioteka također zajednički realizovali.

Ovo je ujedno bila i završna radionica u okviru „Dječijeg kreativnog svijeta“, ciklusa radionica za djecu, koje su se održavale dva puta sedmično u prostorijama Gradske biblioteke Travnik, tokom jula i augusta, a koje su vodile volonterke Centra za edukaciju mladih.

Saradnja CEM-a i Gradske biblioteke Travnik će se svakako nastaviti i u narednom periodu, a sve s ciljem približavanja knjige i kulture čitanja djeci i mladima iz Travnika.