Kultura

Počinje manifestacija „Travničke večeri“

 

Svečanim defileom i koncertom pod nazivom „Dječiji bal“ 1. jula na Centralnom gradskom trgu u Travniku počet će još jedno izdanje kulturne manifestacije „Travničke večeri“. Prema riječima načelnika općine, Admira Hadžiemrića, ovogodišnje izdanje donosi niz novosti,a najvažnija da će se većina  događaja održavati na Centralnom gradskom trgu.

-U proteklih desetak godina teret manifestacije „Travničke večeri“ nosili smo moja kolegica Amila seferović i ja. Sada je ova manifestacija stasala da mogu preuzeti javne kulturne institucije u Travniku. Radi se o 12 sadražaja, kao što su koncerti, programi za djecu,, pozorišne predstave, a sve će završiti smotrom folklora Srednjobosanskog kantona. – kazao je Taik Ganić, direktor Centra za kulturu općine Travnik, na današnjoj  konferenciji za novinare.

Prema riječima Fatime Maslić direktorice Zavičajnog muzeja Travnik ova kulturna institucija predstavit će se scenskim kolažom „Sve je moje iz Bosne“ koji je posvećen nobelovcu Ivi Andriću. I Hrvatski kulturni centar iz Nove Bile svesrdno je podržao ovu manifestaciju, a prema najavama Anele Križanac publika će u centru Travnika imati priliku da pogleda kabaretku predstavu „Ženski orkestar“.

Gradska biblioteka Travnik najavila je ove godine dva program u okviru „Travničkih večeri“, a oba su posvećena djeci. Cilj ova dva programa je da djeca kroz igru i zabavu zavole knjigu i čitanje, naglasila je direktorica bibilioteke, Nermana Ramčić.