Centralna BosnaInfo

Održan štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u SBK

Polusatnim okupljanjem zdravstveni radnici, članovi Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika SBK, danas su održali štrajk upozorenja i tako  poslali poruku Vladi Srednjobosanskog kantona da ne prihvataju ponuđeni kolektivni ugovor.

 

Kako su nam potvrdili predstavnici Sindikata u JU Bolnica Travnik sve sindikalne organizacije danas su održale štrajk upozorenja. Pregovarački tim Vlade SBK ponudio je zdravstvenim radnicima povećanje satnice sa sadašnjih 2,31 KM na 2,40 KM po satu, ali Sindikat to nije oprihvatio i traže povećanje koeficijenta za 0,2.

Nezavisni strukovni sindikat zdravstvenih radnika okuplja inžinjere biohemije, radiologije, medicinske sestre i tehničare, te prateće službe u bolnicama i domovima zdravlja. Praksa polusatnih štrajkova upozorenja bit će nastavljena i narednih dana.

Vlada Srednjobosanskog kantona  je ranije donijela zaključak kako ostaje pri ponudi za povećanje satnice sa 2,31 KM na 2,40 KM i kako je to konačna odluka. Na sutrašnjoj sjednici Vlade SBK najavljeno kako će biti prezentirana informacija o stanju u zdravstvu.

Iz Sindikata najavljuju kako će polusatni štrajkovi upozorenja u vrijeme pauze biti održavani i narednih dana.