Travnik

Održana manifestacija „Meokrnje 2017“ (FOTO)

 

Danas je  Meokrnju, jednom dijelo planine Vlašić, održana manifestacija “Meokrnje 2017” i tom prilikom  otkriveni identični spomenici bosanskohercegovačkim patriotama koji su položili svoje živote u odbrane BiH. Ovu ideju realizovali su Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Travnik, Kantonalna organizacija  demobilisanih boraca srednja Bosna i Mjesna zajednica Gluha Bukovica u općini Travnik.

Spomenik su otkrili Avdo Maglić, učesnik NOR-a i Fuad Lolić, te Derviš Grabus, unuk Zlatnog ljiljana Derviša Grabusa,  Šemsudin Kadrić sin Zlatnog ljiljanja Avdije Kadrića  i Midhat Purić-Hadžija komadanat jedinice Patriotske lige koja je učestvovala u oslobađanju Meokrnja 1992. godine.

Prisutnima su se obratili načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić, Fuad Lolić, predsjednik Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Travnik, Fahir Čamdžić koji je komandovao oslobađanjem Meokrnja i travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su člkanovi kulturno-umjetničkih društava “Turbe” i “Mladost” iz Višnjeva.

Na  prostoru Meokrnja  u toku Drugog svjetskog rata svoje živote položili su pripadnici  Travničkog partizanskog odreda i Zeničke partizanske čete, dok je nešto dalje poginulo još sedam pripadnika Travničkog partizanskog odreda.

U jesen 1992. godine više odreda i jedinica sa područja Travnik oslobodile su Meokrnje i to je bila jedna od prvi oslobeđenih teritorija tokom agresije na BiH.