Travnik

Održana svečana akademija u povodu Dana državnosti BiH (FOTO GALERIJA)

Sinoć  je u Centru za kulturu općine Travnik upriličen Svečana akademija u povodu 25. novembra – Dana državnosti BiH  koju su organizirali Općina Travnik i JU Centar za kulturu općine Travnik.

 

Brojnim prisutnim građanima obratio se načelnik općine Travnik, prof. dr. Kenan Dautović i tom prilikom uputio čestitku. U programu su učestvovali:  Muzički društvo ” Travnik”, Mažoretkinje PS Maya, JU za predškolski odgoj i obrazovanje obdanište Travnik, Dramski studio Centra za kulturu, Hrvatski kulturni centar Nova Bila, Osnovna muzička škola „Travnik“, KŠC „Petar Barbarić“, Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik, Mješovita srednja škola Travnik, Osnovna škola Travnik, Elči Ibrahim-pašina medresa Travnik, Ženski hor Centra za kulturu općine Travnik- „Travničanke i KUD „Borac“ Travnik.

 

25. novembar _ Dan državnosti BiH

 

Tog 25. novembra 1943. godine udareni su temelji državnosti naše Bosne i Hercegovine. Toga dana u Mrkonjić Gradu održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine – ZAVNOBiH.

Na ovom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je time Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Sloboda, jednakost i ravnopravnost svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, njihove volje i interesa osnovni su principi i vrijednosti na kojima se zasnivaju odluke prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript