Info

Obilježena godišnjica osnivanja 17. Viteške i 312. Slavne brigade (FOTO GALERIJA)

Nizom manifestacija danas je u Travniku obilježena godišnjica osniva ja 17. Viteške  krajiške brigade i 312. Slavne travničke brigade Armije Republike BiH. Brojne delegacije iz Ključa, Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca, Prijedora, Sarajeva i Travnika položile su cvijeće i proučile Fatihu bosanskim šehidima na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku.

 

Svečana akademija održana je u Centru za kulturu općine Travnik, a obratili su se Salko Karajlić, ratni komandant 2. Krajiškog bataljona i nosilac najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, te prof. dr. Kenan Dautović, ratni komandant 712. Slavne travničke brigade. Kulturnom dijelu programa nastupili su učenici O.Š. Travnik i članovi KUD Karaula.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

 

Prije trideset i jednu godinu, 25. novembra 1992. godine, na Dan državnosti BiH,  u Travniku  su postrojene dvije brigade, 17. Viteška Krajiška brigada i 312. Slavna travnička brigada. Dalji tok odbrambeno – oslobodilačkog rata pokazat će da su dvije brugade koje su učestvovale i odbrani i kasnije u oslobodilačkim pohodima od Kupresa,  Vlašića do Bosanske Krajine.