Centralna BosnaSportZdravlje

Održano tradicionalno 17. Pješačenje do zdravlja u Vitez

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB i Sportski savez SBK/KSB u saradnji sa i HPD “Vitez” iz Viteza, organizovali su danas  tradicionalno 17. Pješačenje do zdravlja ” ,  pod nazivom  „ S nama na putu do zdravlja“ do planinarskog doma u Zaselju, Općina VItez.

 

Kao i prethodnih godina  ova tradicionalna manifestacija okupila je veliki broj  učesnika iz općina Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik, Donji Vakuf, Bugojno i domaćina općine Vitez  različite starosne dobi, što je jedan od pokazatelja da svakodnevno raste svijesti građana, a posebno mladih,  o značaju tjelesne aktivnosti u cilju poboljšanja zdravlja i sprečavanja kardiovaskularnih oboljenja i drugih nezaraznih oboljenja, a prevashodno podizanja svijesti građana o štetnostima duhana koji svake godine po podacima Svjetske zdravstvene organizacije odnese preko 6 miliona ljudskih života, od čega je skoro 600.000 pasivnih pušača.

 

 

Pored tradicionalnog pješačenja na dionici Donja Večerska- Zaselje učesnci su imali priliku učestvovati u “Bosanskim suretima” koji uvijek privuku pažnju učesnika ” Pješačenja do zdravlja” i uz veliko intersovanje praćeni su finalni susreti u malom nogometu kao i potezanju konopca.

Organizatori su za prvoplasirane ekipe obezbjedili pehare i medalje, a pobjednici u malom nogometi bili su “Lendini zmajevi”, drugoplasirana ekipa bila je ekipa “Rosa Brandis”,  dok treće mjesto osvojila je ekipa “Zavodnice”. U potezanju konopca prvo mjesto osvojila je ekipa UŽ “Emina”, drugoplasirani su bili ekipa “Orilo gorilo”, a treće mjesto osvojila je ekipa “Femili”. Pored već tradicionalnih “Bosanskih surseta” učesnici su imali priliku, pod nadzorom člnaova HPD “Vitez”, da se penju uz vještačku stijenu, kao i da vježbaju hodanje na štulama i skakanje u vrećama.

I ove godine za sve učesnike manifestacije obezbjeđen je prijevoz iz Općina SBK/KSB, roštiljada i tradicionalni grah.

 

(Sportski savez SBK)