Život

Oko 2.000 osoba je na dijalizi u F BiH, a 200 na listi čekanja za transplantaciju

 

Na području Federacije BiH život 2.000 pacijenata zavisi od dijalize, a na listi čekanja za transplantaciju je svega 200 osoba. I dok se iz godine u godinu izdvajaju ogromna sredstva za skupu dijalizu, broj transplantacija u našoj zemlji je minimalan. U Udruženju dijaliziranih i transplantiranih Federacije BiH kažu kako se na transplantaciju u našoj zemlji čeka beskonačno, a nisu isključeni ni protesti ove populacije.

-Na transplantaciju se u BiH čeka beskonačno. Vidite ljudi rade prikupljanje novca, kao ni u jednoj državi. Mi moramo urediti zakonsku regulativu, moramo urediti dio oko tranplantacijskih koordinatora koji bi u slučajevima moždane smrti razgovarali sa porodicama. Prije svega, moramo usvojiti zakon o darivanju koji imaju i Hrvatska i druge zemlje Evrope. To bi bio dobar temelj za povećanje broja transplantacija. – kazao je  Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih  bolesnika Federacije BiH.

 

Tomislav Žuljević

 

Žuljević tvrdi kako i pored svih problema ima pozitivnih pomaka jer 2011. godine u BiH nije obavljena niti jedna kadaverična transplantacija. Međutim, u 2.000 osoba je na dijalizi samo u Federaciji BiH.

-Listi čekanja za transplantaciju je 200 osoba, a trebalo bi biti barem jedna trećina pacijenata koji su na dijalizi, znači od 800 do 900. I na tom planu se ne radi ništa da svi imaju istu šansu bez obzira odakle su. – navodi Žuljević.

Iz Udruženja ističu kako su uputili zahtjeve i za obnavljanje opreme za dijalizu u bolnicama jer i u tom segmentu situacija nije dobra. Pacijenti se žale i na filtere i  na igle, a riječ je vrlo skupom načinu liječenja. Naveli su slučaj Nermine iz Ključa koja je 33 godine na dijalizi!

 

 

Iskustva iz UKC Tuzla

 

Na Univerzitetskom  kliničkom centru Tuzla sa transplantacijama se počelo 1999. godine i do sada je urađeno 180 transplantacija, od toga su 32 bile sa umrlih davalaca.

-Glavni problem u našoj zemlji je nejedinstvo koje proističe iz državnog uređenja. Samo Federacija BiH ima listu čekanja, Republika Srpska i Distrikt Brčko nemaju. I na federalnoj listi čekanja nisu upisani svi pacijenti koji bi trebali biti upisani. U posljednje vrijeme nešto je više transplantacija u F BiH, posebno kod nas u Tuzli. Broj se kreće od 16 do 20 godišnje. To je nedovoljno i mora se još puno raditi na povećanju broja transplantacija. – istaknula je dr. Enisa Mešić, šef Odjela za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju na UKC Tuzla.