Politika

OO SDP BiH Travnik podržava radnike zaposlene u „OLIP BOSNA“ d.o.o.  Travnik

 

Općinska organizacija SDP BiH Travnik, kao radnička partija, uvijek će stajati na strani radnika i težiti ispunjenju potpunih radničkih prava.

Ovim putem izražavamo našu podršku svim radnicima, a posebno zaposlenima u „OLIP BOSNA“ d.o.o. Travnik. Napominjemo da su na društvenim mrežama i portalima radnici pozvali nadležne da se uključe u rješavanje problema u toj fabrici i javno objavili kako više ne mogu trpjeti svakodnevni teror koji se dešava u ovoj firmi. „Teror se nastavlja…“ pod tim nazivom su se hrabri radnici i radnice zaposlene u „OLIP BOSNA“ d.o.o.  za proizvodnju i promet Travnik obratili javnosti i upozorili kakvo je stanje u ovoj fabrici.

Istina, imamo mnogo poštenih privrednika koji privređuju, zapošljavaju i uplaćuju poreze u budžete, izmiruju svoje obaveze prema državi i radnicima, ali istina je također da se u mnogim firmama direktori ponašaju kao robovlasnici, dok vladajuće elite i njihove institucije, koje bi trebale da štite radnička prava, šute. Šute i njihovi radnički sindikati koji, kao i mnogi drugi, više ne predstavljaju radnike nego vlasnike i njihove interese.

Radnici su i naveli da njima nije cilj ugasiti proizvodnju ili ugroziti firmu na bilo koji način, nego da se oni, kao i svi mi koji radimo, brinu za naše firme, za naš posao, više nego bilo ko od vladajućih.

Mi iz Općinske organizacije SDP BiH Travnik, kao socijaldemokrati, nudimo svoju podršku radnicima firme „OLIP BOSNA“ d.o.o. Travnik, te tražimo od svih nadležnih institucija i inspekcija (federalne, kantonalne i općinske) da izađu na teren, dođu i rade svoj posao, odnosno da reaguju i provjere činjenično stanje u ovoj fabrici.

Tražimo da poduzmu adekvatne mjere u cilju zaštite prava radnika i ljudskih prava i sloboda, te utvrde da li je došlo do neuvažavanja i kršenja prava iz radnog odnosa, Zakona o radu, a u cilju borbe za zaštitu interesa i ostvarivanje prava zaposlenika.

 

 (OO SDP BiH Travnik)