Centralna BosnaInfoIzdvojeno

Za zadržavanje mladog medicinskog kadra u SBK 700.000 maraka

 

Vlada Srednjobosanskog kantona na posljednjoj sjednici izdvojila je još jednom sredstva za domove zdravlja i bolnice kojim će biti finansirano zapošljavanje mladih liječnika. Izdvojena su sredstva u iznosu od 20.000 KM po zaposlenom. U protekle tri godine, prema riječima ministra zdravstva i socijalne politike Nikole Grubešića (HDZ BiH),  izdvojeno je skoro 700.000 maraka za zadržavanje mladog medicinskog kadra, prvenstveno doktora medicine i stomatologije.

Vlada nastavlja s ovom praksom te godišnje za bruto plaću jednog mladog doktora medicine i stomatologije u zdravstvenim ustanovama na području SBK  izdvaja po 20.000 konvertibilnih maraka.

-To je poticaj domovima zdravlja i bolnicama da odmah, nakon završenog fakulteta, prime mlade doktore u stalni radni odnos te da isplate bruto plaće. Svjesni smo da sa 20.000 maraka neće pokriti cijeli trošak bruto plaće, ali je to, ipak, značajna podrška.  – izjavio je nakon sjednice ministar Grubešić.

 

 

 Odlasci doktora

 

Prema informacijama iz resornog ministarstva i službenim podacima , zvanično je zabilježeno  šest-sedam slučajeva da su doktori medicine koji su napustili zdravstvene ustanove u Srednjobosanskom kantonu. Nema informacija da li u oni zaposleni u BiH ili u zemljama Evropske Unije.

Značajan broj mladih liječnika iz Srednjobosanskog kantona je na specijalizacijama jer se u narednoj godini očekuje otvaranje novih odjela u zdravstvenim ustanovama, prije svega u tri bolnice u Travniku: JU Bolnica Travnik, JU Bolnica plućne bolesti i TBC i Bolnici fra Mato Nikolić u Novoj Biloj.

Zanimljivo je kako će bolnice u Travniku, koje pružaju većinu ili gotovo sve usluge sekundarne zdravstvene zaštite za stanovništvo Srednjobosanskog kantona, prema najavama i ovu godinu završiti sa pozitivnim finansijskim  rezultatima, što je prva rijetkost u BiH.