Politika

OO SDP Travnik: Vlada SBK donijela je nezakonitu odluku!

 

Na zvaničnoj stranici Vlade SBK/KSB,  u saopćenju sa 62. sjednice Vlade SBK/KSB koja je održana 19. jula 2017.godine, navodi se da je donešena  Odluka o isplati regresa za 2017. godinu, naknade za korištenje godišnjeg odmora u 2017.godini, za sve zaposlenike u kantonalnim organima uprave i ostale korisnike Budžeta SBK/KSB za 2017.godinu (u iznosu od 200,00 KM) čime narušava član 28. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK/KSB, što još jedanput upozorava da Vlada SBK/KSB svjesno otvara prostor za nove procese tužbi uposlenih u kantonalnim organima uprave, kao i uposlenika osnovnih i srednjih škola na prostoru SBK/KSB.

Također napominjemo da su u neravnopravan položaj stavljeni svi uposlenici u kantonalnim organima uprave, kao i srednjem i osnovnom obrazovanju, koji će naknadu za regres dobiti u iznosu od 200,00 KM,  naspram nosilaca pravosudnih funkcija (suci, tužioci i stručni saradnici), koji će naknadu za regres za 2017. godinu dobiti u iznosu od  50% osnovne plaće, što zasigurno kod nekih nosilaca funkcija u pravosudnim institucijama prelazi iznos od 2.000,00 KM.

Ovakve odluke Vlade SBK/KSB pokazuju koliko je Vlada SBK/KSB, u čijem sastavu su ministri SDA i HDZ, socijalno neosjetljiva i da uporno u povoljniji položaj stavlja državne službenike sa visokim primanjima, dok su namještenici, čiji je iznos plaće ispod prosječne federalne plaće, zapostavljeni i dovedeni na rub egzistencije.

Ovim putem OO SDP BiH Travnik poziva Vladu SBK/KSB da javno objavi koliko su advokatima isplatili po osnovu tužbenih zahtjeva, jer radi se o milionskom iznosu, te se postavlja pitanje da li se svjesno otvara prostor za nove procese tužbenih zahtjeva uposlenika u kantonalnim organima uprave i ostalih korisnika Budžeta, čime se  nanosi šteta Budžetu SBK/KSB i svim građanima SBK/KSB koji su poreski obveznici.

 

(OO SDP Travnik)