Travnik

Općinsko vijeće Travnik donijelo nacrt Odluke o držanju kućnih ljubimaca

 

Općinsko vijeće Travnik na posljednjoj sjednici donijelo je Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca u formi nacrta. Pomoćnik načelnika za opće i komunalne poslove, Abid Drobo, koji je ispred nadležne Službe predložio ovu odluku kazao je kako je cilj definisanje prava i obaveza vlasnika, ali  i  broja kućnih ljubimaca koje mogu imati, izuzev u slučajevima da imaju prijavljenu djelatnost uzgoja.

-Jedno domaćinstvo, izuzev u slučajevima ako se bavi uzgojem, može imati maksimalno dva psa i maksimalno tri mačke. – pojasnio je Abid Drobo, pomoćnik načelnika za opće i komunalne poslove Općine Travnik.

Poseban problem su slučajevi gdje vlasnici  nakon nekog vremena puštaju svoje kućne ljubimce na ulicu, pa je neophodno definisati i kaznene odredbe. Pored toga odluka se odnosi i na zdravstvenu zaštitu kućnih ljubimaca.

Cilj predlagača je  i riješiti pitanje skloništa za životinje, prije svega za veliki broj pasa lutalica.

-Bilo je nekoliko javnih rasprava i mi ćemo Općinskom vijeću podnijeti izvještaj. Moram reći da građani nisu baš zainteresirani da na područjima gdje žive bude smješteno sklonište za životinje. Ja se ipak nadam da ćemo uskoro doći do lokacije koja ispunjava zakonske uslove i da imamo pristanak lokalne zajednice. – ističe pomoćnik Drobo.

U opticaju za smještaj skloništa za životinje ili tzv. životinjskog azila  je više lokacija na području Travnika od sela Vitovlje na Vlašiću, preko Kalibunara, Pirote, Slimena do sela Čukle.