Travnik

Turistička zona Plava voda dobit će sasvim novi izgled

 

Vijećnicima u Općinskom vijeću Travnik prezentirana je informacija o izabranim projektnim rješenjima za turističku zonu Plava voda. Nakon više pokušaja na posljednji konkurs pristigla su četiri idejna rješenja, od kojih su tri nagrađena i koje je Općina Travnik odkupila. Vijećnicima su predstavljena tri prvoplasirana rješenja i pojašnjene prednosti i nedostatci. Zanimljivo je da među pristiglim rješenjima nije bilo niti jednog rješenje pristiglog od strane pojektantskih kuća iz Travnika.

plava_voda_vidikovci

Rješenja predstavljena pod šiframa tretiraju turističku zonu od Šarene (Sulejmanije) džamije preko Plave vode sve do Kanara.

Prvonagrađeno rješenje na sasvim novi način tretira turističku zona u kojoj bi bili obnovljeni nekadašnji objekti kao što su stari mlin i stari hamam. Projekat predviđa i obilježavanje pješačkih zona u različitim bojama, ali i sasvim novi prilaz zoni Plave vode sa magistralnog puta M-5 putem kružnog toka. Projekat previđa postavljanje vidikovaca sa kojih bi se vidjela kulturno-historijska zona u Travniku.

plava_voda_pjesacke_zone

Uređenje turističke zone Plava voda finansirat će se dijelom sredstava iz projekta izgradnje Regionalnog vodovoda Plava voda u iznosu od 4 miliona KM.