Travnik

U Travniku obilježana 22 godišnjica od formiranja 7. Korpusa Armije BiH

 

Polaganjem cvijeća i učenjem dove na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku, te svečanom akademijom danas je obilježena  22 godišnjica od formiranja 7. Korpusa Armije Republike BiH. Cvijeće na šehidskom mezarju položile su delegacije boračkih organizacija, OS BiH, Federacije BiH, Srednjobosanskog kantona, te općina sa područja Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona.

Tokom proteklih mjesec dana održano 15 različitih aktivnosti kojim je obilježena 22 godišnjica osnivanja 7. Korpusa, a predsjednik organizacionog odbora, Tahir Lendo pozvao da se naredne godine u Travniku obiljećži i godišnjica Armije R BiH i 7. Korpusa.

Na početku svečane akademije djec šehida predala su ratne zastave 7. Korpusa i svih brigada penzionisanom generalu, Fikretu Ćuskiću, koji je u vrijeme agresije na BiH obnašao dužnost zamjenika komandanta Korpusa.

godisnjica_7 korpus2

Prisutnima su se obratili načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić, koji je istaknuo „kako Travnik nikad neće zaboraviti šta su ljudi iz Krajine koje je Travnik ugostio dali za ovaj grad“. O razvojnom putu 7. Korpusa govorio je i brigadir Selmo Cikotić koji je u to vrijeme komandovao Operativnom grupom „Zapad“.

Na dostgnuća 7. Korpusa i legendarnog komandanta generala Mehmeda Alagića osvrnuo se general Ramiz Dreković, savjetnik u federalnom ministarstvu za boračka pitanja.

Na kraju pristne na svečanoj akademiji je pozdravila i potpredsjednica F BiH, Melika Mahmutbegović.