Travnik

Općinsko vijeće usvojilo budžet općine Travnik u iznosu od 18 miliona KM

 

Općinsko vijeće Travnik na današnjoj sjednici usvojilo je budžet za ovu godinu iznosu od 18 miliona KM. Pojašnjavajući budžet za ovu godinu Dario Pranjić, pomoćnik načelnika za finanijsko-ekonomske poslove je naglasio kako je za infrastrukturne projekte planirano da se u ovoj godini utroši 2,2 miliona KM.

Od predloženih amandmana prihvaćen je samo amandman Kluba SDA  kojim su pozicionirana sredstva za Dobrovoljno vatrogasno društvo “Bruneji”, a umanjuju sredstva za nekoliko sportskih kolektiva. Niti jedan od predloženih amandmana Stranke za BiH, SDP-a, SBB-a i HDZ 1990 nije prihvaćen.

Među ovim amandmanima bio je i amandman vijećnika Siniše Dukića (SDP) da se sredstva za finansiranje političkih stranaka svedu na nulu, a da se povećaju stavke kao što su studentske stipendije.

Semin Konjalić, predstavnik Sindikata državnih službenika u Općini Travnik upozorio je da nije postignut dogovor oko cijene rada, „kako plaće nisu pozicionirane po zakonu, nego po instrukciji načelnika“, te da službenici u Općini Travnik koja ima ubjedljivo najveći budžet imaju najnižu plaću. Po visini plaća 110  zaposlenih u općini Travnik su predzadnji u SBK.

Načelnik općine Admir Hadžiemrić (SDA), kazao je kako se slaže sa stavom Sindikata, ali i da ima stav stranke koja ga je delegirala. On je suprotno mišljenju predstavnika Sindikata kazao kako nema mogućnosti za nove tužbe.

Budžet je na kraju usvojen, a u odluci o izvršenju ostavljena je mogućnost sa dogovor što će u slučaju povećanja značiti rebalans budžeta.