Kultura

Otvorena izložba fotografije “Tragom Ajvaz-dede”

 

U Centru za kulturu općine Travnik, u okviru manifestacije “507. Dani Ajvatovice””, sinoć je otvorena  izložba fotografija “Tragom Ajvaz-dede”, autora Kemala Zorlaka, fotoreportera Anadolu Agency (AA).

Svečanom otvorenju izložbe od 27 fotografija snimljenih u proteklih nekoliko godina, pored brojnih zvanica, prisustvovao je i muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović.

Radi se o izložbi fotografija na temu Ajvatovice, kulturno-historijske manifestacije koja, okupljanjem desetina hiljada ljudi svake godine u Pruscu i Donjem Vakufu, oživljava jedan minuli period, a koja datira od prije pet stoljeća.

 

 

 

Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom Muftijstva travničkog, uz podršku Ziraat banke.

Autor fotografija, Zorlak je podsjetio kako je u protekle tri godine, kao fotoreporter Anadolu Agency (AA), bio angažovan na praćenju manifestacije “Dani Ajvatovice”, napomenuvši kako je to ujedno i njegova prva samostalna izložba fotografija.

– Vrlo sam sretan, jer je ovo skup fotografija koje predstavljaju rezultat trogodišnjeg rada na Ajvatovici. Fotografije su pratile hronološki put Ajvatovice, od Karaule, odakle polaze konjanici, zatim defilea konjanika kroz Donji Vakuf, Prusac, pa do platoa Ajvatovice – kazao je Zorlak.

 

Fotografije će biti izložene i u Domu Hasana Kafije Pruščaka u Pruscu od 30. juna do 2. jula, kada će biti održana i centralna svečanost ovogodišnje manifestacije “Dani Ajvatovice.”