ZdravljeŽivot

Otvoreno pismo ministarstvima obrazovanja

S obzirom na to da se bliži vrijeme ekskurzija za učenike osnovnih škola, kao i maturskih proslava za učenike osnovnih i srednjih škola, a u cilju zaštite i unaprjeđenja prava djece i mladih da odrastaju u zdravom i sigurnom okruženju, Centar za edukaciju mladih i ove godine izražava zabrinutost zbog činjenice da su alkohol i druga opojna sredstva sastavni dio ovih događaja.

 

 

Kroz vlastita, te iskustva roditelja i partnerskih institucija, s kojima sarađujemo na ovom polju, svjedoci smo da maloljetni učenici, sve češće konzumiraju alkohol, nargile i cigarete, te da je ova pojava postala nezaobilazan dio ovakvih putovanja i proslava. Također, alkohol i cigarete koristi i samo nastavno osoblje u prisustvu učenika, posebno u ovakvim prilikama, što nije u skladu sa njihovom odgojno-obrazovnom misijom.

Iako ekskurzije predstavljaju putovanja organizovana radi posjećivanja znamenitih mjesta, iz naučnih, kulturnih i drugih razloga, u praksi se dešava da maloljetni učenici,  većinu vremena provedu u diskotekama i hotelskim sobama konzumirajući alkohol i druga opojna sredstva, čime se narušava i sam primarni cilj ekskurzije, koja ima obrazovni karakter.

Kada govorimo o maturskim proslavama, na kojima je također zapažena praksa konzumiranja alkohola, cigareta i nargile, apelujemo na Ministarstvo, uprave škola, kao i nastavno osoblje da poduzmu sve neophodne korake u cilju obezbjeđivanja sigurnog okruženja za učenike, a samim tim i sprječavanja neželjenih ponašanja i posljedica.

Ovim putem Vas pozivamo da ovo pismo proslijedite osnovnim i srednjim školama na području Vašeg kantona, kako bismo prevenirali moguća opijanja na ekskurzijama i maturama, a samim tim i spriječili moguća agresivna ponašanja, narušavanja javnog reda i mira, ali i one najteže, po život opasne posljedice. Naš zajednički cilj je zaštita i unaprjeđenje prava naše djece i mladih da odrastaju u zdravom i sigurnom okruženju, bez alkohola,  droga, opojnih sredstava i nasilja.

 

(Centar za edukaciju mladih)