I tokom pandemije koronavirusa na „prvoj liniji“ zaposlenici i volonteri MDD „Merhamet“ pripremaju i dostavljaju obroke

Nakon što je na nivou Federacije BiH, zbog pandemije koronavirusa, donesena naredba o potpunoj zabrani kretanja osobama starijim od  65 godina, Regionalni odbor ,,Merhamet” Travnik pokrenuo je akciju dostave toplog obroka na kućnu adresu svih korisnika na koje se zabrana odnosi.

 

-Prema našoj evidenciji, zabrana obuhvata 22 naša korisnika, ali nažalost, iz dana u dan taj broj raste tako da danas imamo oko 40 osoba kojima je potrebna pomoć. Ova brojka se odnosi samo na općinu Travnik. S obzirom da smo mi  Regionalni odbor, i da pored ove naše kuhinje u Travniku, imamo još i kuhinje i u Jajcu, Novom Travniku  i Donjem Vakufu, tako da je ukupan broj oko 150 osoba kojima je potrebno odnijeti obrok ili neku vrstu pomoći na kućnu adresu. – govori nam Merzuk Omerdić, direktor Regionalnog odbora MDD „Merhamet“ Travnik.

Iako je broj oboljelih od korona virusa u našoj zemlji u  porestu, u „Merhametu“ su  se maksimalno angažovali kako bi udovoljili svojim korisnicima.

 

Omerdić: Maksimalan angažman

 

-Na ovaj način želimo reči ljudima da ni u najtežim trenutcima nisu sami i da će im MDD Merhamet uvijek biti na usluzi, bez obzira na vjersku i nacionalnu opredjeljenost i bez obzira o kakvoj se vrsti usluge radilo. – naglašava direktor Omerdić.

Kada je u pitanju projekat ,,Kućna njega” on se i dalje provodi samo što medicinsko osoblje s ciljem vlastite zaštite, ali i zaštite  korisnika ne ulazi u domove istih nego samo na kućnu adresu donose lijekove i hranu.

 

Obroci se donose na vrata korisnika

 

Apel donatorima

 

Iz Merhameta, jedine Javne kuhinje koja i u ovom kriznom vremenu jedina snadbijeva one  kojima je pomoć najpotrebnija i koji zahvaljujući njima imaju topli obrok, apeluju na sve donatore, ljude dobre volje, sve građane ovoga grada da se priključe akciji pomoći svim našim sugrađanima na bilo koji način, finansijski, kupovinom prehrambenih proizvoda ili donirajem plastičnih zdjelica sa poklopcem.

-To nam je najkritičnije, s obzirom da imamo veliki broj prijavljenih korisnika kojima treba dostaviti hranu a u zalihama jako malo imamo tih zdjelica ,da nam se jave ili putem facebook stranice ili na naš broj telefona. – kaže direktor Omerdić.

Također pozivamo sve građane da,ukoliko,imaju  u svom susjedstvu osobe kojima je potrebna hrana ili kućna njega da nas kontaktiraju.