Kultura

I ove godine na Vlašiću se održava Art simpozijum (FOTO)

U prekrasnim predjelima Vlašića ove godine će se održati  6. Art simpozijum  koji će okupiti petnaestak akademskih umjetnika. Ovaj projekat plod je saradnje i prijateljstva, arhitekte Mirsada Ibrišimbegovića i akademskog umjetnika Ratka Lješića. Ovogodišnji šesti po redu Art smpozijom održaz će se od 9. do 11. septembra.

– Sam cilj na početku bio je da damo svoj doprinos našem gradu u kulturno-umjetničkom smislu i mislim da smo u tome uspjeli. – kazao nam je Mirsad Ibrišimbegović, osnivač Art – simpozija.

Tokom protklih pet godine porodica Ibrišimbegović podržala je ovaj projekat osiguravajući idealne uslove za rad, umjetničko stvaranje i boravak kazao nam je akademski umjetnik Radivoje Ratko Lješić jedan od idejnih tvoraca ovog Art simpozijuma.

– Ideja koju smo imali na početku sada je ostvarena, a mislim da su i svi dosadašnji učesnici zadovoljni. – kazao nam je Lješić.

U proteklih pet  godine kroz koloniju Art simpozij prošlo je 75 umjetnika, a nastalo je oko stotinjak djela. Jedan od ciljeva pokretača ove kolonije jeste otvoriti galerijski prostor sa stalnom izložbenom postavkom.

art_simpozijum1

Učesnici 6. Art – simpozijuma

 

Pozivi za 6. Art simpozijum upućeni su su: Pavlu Rističeviću iz Doboja, Mehmedu Muratoviću i Goranu Milenkoviću iz Mostara, Nerminu Kozli iz Kaknja, Senadu Begiću iz Sarajeva, Samiru Hažbiću iz Jajca, Hrvoju Marku Peruzoviću i Ani Mariji Peruzović iz Splita, Mladenu Ivešiću i Mirjani Ivešić iz Širokog Brijega, Dejanu Pranjkoviću iz Viteza, te Alisi Čaber, Velidu Trkiću, Elvedini Šehić – Hrustonović i Almiru Šehiću iz Travnika.

 

art_simpozijum2