Travnik

Počelo suđenje po tužbi Vrhbosanske nadbiskupije za povrat Gimnazije u Travniku

 

Pred Općinskim sudom u Travniku danas  je održano pripremno ročište po tužbi Vrhbosanske nadbiskupije protiv Mješovite srednje škole Travnik kojom se traži iseljenje iz dijela zgrade koju koristi ova škola i naknada za korištenje dijela zgrade i dvorišta u protekle tri godine.

Na početku ročišta sudac Azer Ulemić dozvolio je kantonalnoj pravobraniteljici Milici Vukadinović učešće u postupku u svojstvu umješača  jer je škola budžetski korisnik i ima interes da učestvuje u ovom sporu.

Pravni zastupnik Vrhbosanske nadbiskupije, travnički advokat Adis Ribić, kazao je kako ostaju u cjelosti kod tužbenog zahtjeva, a to znači da  traže iseljenje dijela zgrade koji koristi Mješovita srednja škola Travnik, povrat imovine i naknadu za korištenje u protekle tri godine, što bi prema računicama iznosilo oko pola miliona maraka.

S druge strane, Fahrudin Karakaš, direktor MSŠT u cjelosti je ostao kod navoda iz pismenog odgovora na tužbu koji se temelje na prigovoru o pasivnoj legitimaciji i zastari potraživanja.

-Mislimo da ovaj sud nije nadležan za provođenje odluka Doma za ljudska prava i Ustavnog suda. – kazao je direktor Karakaš ističući kako je riječ o „osjetljivoj populaciji  jer  se radi o 960 učenika“ koji nemaju gdje pratiti nastavu.

Sudac Azer Ulemić odbio je prigovor o nadležnosti suda nakon čega su predloženi dokazi, a glavna rasprava na kojoj će biti izvedeni materijalni dokazi kao i nalazi vještaka ekonomske i građevinske struke, zakazana je za 23. juni ove godine.

Ročište za narušavanje posjeda u slučaju dogradnje Kantonalnog arhiva na zemljištu pored Gimnazije, koje je takođe bilo zakazano danas,  je odgođeno. Nezvanično, u toku su pregovori oko vansudske nagodbe između nadležnih institucija i Vrhbosanske nadbiskupije. Vrijednost dijela zemljišta koje je u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, a koristi ga Kantonalni arhiv,  procjenjuje se na oko 70.000 KM.

 

 Ignorisanje presuda i traljavost

 

Ravnatelj Katoličkog školskog centra Travnik, Željko Marić koji je u ime tužitelja, Vrhbosanske nadbiskupije, prisustvovao današnjem  ročištu na kraju je kazao kako se već petnaest godina traži povrat imovine

-Ovo traje od 2002.godine i probijeni su svi zakonski, humani i drugi rokovi. Stalo mi je i do učenika u drugoj školi. Mi smo darovali zemljište za gradnju nove škole, ali mi ne snosimo odgovornost za traljavo postupanje oko gradnje nove škole. – kazao je ravnatelj Marić.