Travnik

Počelo uređenje Jevrejskog groblja u Travniku

 

Susret hirurga dr. Darka Fincija koji   i Vitežanina Ranka Kupreškića koji održava katoličko groblje nadomak Viteza reuzltirao je uređenjem Jevrejskog groblja na Bojni u Travniku, koje je dugi niz godina bilo zapušteno.

-Radio sam u Hirurškoj ambulanti u Domu zdravlja u Vitezu i sestra mi reće da ima jedan pacijent koji bi želio porazgovarati. Rekao mi je da nije došao zbog zdravstvenih problema, nego da je slučajno bio na Katoličkom groblju Bojna, te da je vidio da je Jevrejsko groblje zapušteno i da se spomenici ne vide od šiblja, granja i korova. Predložio mi je da vidim u Jevrejskoj zajednici da se dogovorimo da  počne čistiti groblje jer je invalid, a mala mu je penzija. – opisao je  dr. Finci prvi susret sa Rankom Kupreškićem.

Nakon razgovora u Jevrejskoj zajednici dat je načelni pristanak uz napomenu da je Jevrejsko groblje u Travniku proceduri da bude proglešeno nacionalnim spomenikom. Nakon nekog vremena Ranko je počeo sa radovima, a mnogi su se počeli zanimati ko je i šta radi na groblju.

-Bilo je jako zapušteno. Puno korova i smeća. Bilo je puno posla za uraditi. Nije sve kako sam htio. To sam  više iz humanih razloga pokrenuo jer bilo je zaista ružna za vidjeti. – rekao nam je Ranko Kupreškić iz Viteza, koji održava katoličko groblje u Ahmićima nadomak Viteza.

 

finci_cajic_kupreskic

Nakon što je završena početna faza čiščenja dr. Finciju javio se i stečajni upravnik u JKP „Bašbunar“ Travnik koji je obećao da će groblje u budućnosti održavati komunalno preduzeće. U narednom periodu bit će neophodno poduzeti podatne korake kako bi se uklonile naslage zemlje sa pojedinih spomenika, od kojih su neki iz 17 stolječa. Na ovom groblju sahranjeni su članovi porodica Kamhi, Komforte, Pardo, Pinto, Altarac, Nahmijas i Gaon.

 

 

Posljednja Jevrejka

Na početku Drugog svjetskog rata u Travniku je bila Jevrejska zajednica koja je brojala oko 1.500 članova, a poslije rata vratio se ukupno 21 član ove zajednice. Travničanka Dragica Čajić jedan je od posljednjih izdanaka Jevreja u  u Travniku.

-Na ovom groblju sahranjena je moja majka  i njena setsra i porodica Nahmijas. Poslje moje porodice niko nije sahranjivan i jedino ja imam namjeru da ovdje dudem sahranjena. Ovo mi je bilo veliko opterećenje, jer nisam imala volju da dolazim  jer bilo je to smetljište. Mnogi su mi ljudi govorili da reagujem jer tu je i spomenik ubijenim Jevrejima. – kazala nam je gospođa Dragica Čajić, koja je iskazala veliku zahvalnost svima koji us pomogli u ređenju groblja i onima koji će ga ubuduće održavati.