Scena

Počeo 15. Festival srednjoškolskog teatra u BiH

Predstavom “Šmizle – ženski bend”, u izvedbi Gradskog kazališta Vitez, u Travniku je otvoren 15. Festival srednjoškolskog teatra u BiH, koji organizuju Centar za kulturu općine Travnik i Centar za dramski odgoj iz Mostara, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom kazališta za djecu i mlade.

Tokom pet festivalskih dana bit će izvedeno ukupno 13 predstava, a kako je u ime organizacionog odbora kazao Sead Đulić, učestvuje oko 200 srednjoškolaca iz brojnih područja BiH.

– Bit će to bogat repertoar, od autorskih djela učenika i njihovih voditelja, do ozbiljne dramske literature. Žiri će na kraju dodjeliti više nagrada. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini ove godine nosi ime preminule glumice iz Travnika Zlate Imamović, čijim angažmanom je ovaj festival svojevremeno i lociran u Travniku – kazao je Đulić.

Đulić je istaknuo  kako su mladi u proteklih 15 festivalskih godina dokazli da su zainteresirani za kazalište, a neki od sudionika su glumu izabrali za svoj poziv.

– Nije više ni bitno hoće li se oni u budućnosti opredijeliti za glumu. Bitno je da kroz ovaj rad izrastaju u bolje ljude, te se u vremenu, u kojem se ne čita, obrazuju lijepim stvarima… Što je najavažnije, druže se mladi iz cijele BiH, a to se ne događa često u državi u kojoj živimo – naglasio je Đulić.

Prvog dana festivala, nastupili su i učenici Gimnazije “Musa Ćazim Ćatić” iz Tešnja, te učenici Četvrte gimnazije Ilidža i Treće gimnazije Sarajevo.