Travnik

Početkom proljeća, Travnik mjesto dobre zabave i brojnih kulturno-sportskih događaja

Kulturno-zabavna i sportska manifestacija Dan općine Travnik koja se zvanično obilježava 21. marta, ove godine doživljava svoje 11 izdanje.

 

– Dan općine Travnik jedna je od najsadržajnijih manifestacija na ovome području, a ove godine u okviru preko 90 sadržaja okupiti će brojne učesnike, a sve s jedinstvenim ciljem promocije i popularizcije univerzalnih travničkih vrijednosti – istaknula je glasnogovornica manifestacije Aldijana Dizdar.

Dizdar je dodala da je ovo izuzetna prilika da svi sugrađani ujedinjeno na svoj način doprinesu obilježavanju ovog značajnog datuma.

-Želja nam je da ovi dani, budu dani zajedničke kreativnosti i izložba svega onog što imamo, znamo i hoćemo i na taj način navedene dane obilježimo onako kako to naša općina zaslužuje- naglasila je Dizdar.

Prema njenim riječima,  ovogodišnja manifestacija koja će se održavati u periodu od 19. marta do 10. aprila na različitim lokacijama u Travniku, ponudit će brojne umjetničke izložbe i performanse, promocije knjiga i pozorišnih predstava,  raznovrsna edukativna predavanja i zabavne radionice za odrasle i najmlađe, ali i mnoštvo sportskih aktivnosti.

 

PROGRAM MANIFESTACIJE

Sekretar Općine Travnik i predsjednica Organizacionog odbora manifestacije  Aida Daul kazala je da je ove godine planirano da se realiziraju i aktivnosti čiji je organizator Općina Travnik, te će pored  prepoznatljive”Kajganijade” i “Kluba neizlječivih Travničana”, svečane sjednice Općinskog vijeća Travnik, biti upriličeno i druženje načelnika sa penzionisanim zaposlenicima Općine Travnik.

Ističu da ni ove godine nisu izostavili ni one najmlađe, već da su oni zapravo polazna tačka kompletne manifestacije koja se ove godine održava pod motom „Travnik u očima djeteta“ i da će pored brojnih sadržaja posvećenih upravo njima, imati i jedan cijeli dan samo za sebe u okviru kojeg će biti upriličeno višesatno druženje i zabava uz brojne zanimljive sadržaje kao i proslava rođendana djece prvorođenih beba na sam Dan općine Travnik u periodu od kada se obilježava Dan općine Travnik.

– Ove godine, nažalost  neće biti organizirana ceremonija zajedničkih vjenčanja, koja je jedinstven i poseban dio manifestacije, ali će svi mladenci 21. marta biti oslobođeni plaćanja svih administrativnih troškova- kazala je Daul.

Organizatori manifestacije poručuju da će Travnik zasigurno na proljeće biti mjesto dobre zabave i brojnih kulturno-sportskih događaja, te da će svi moći pronaći nešto za sebe. Dan općine Travnik, od 2012. godine obilježava se  21.03. i to na dan za koji se vežu brojna simbolična značenja, od kojih je najznačajniji dolazak proljeća i vremena kad se slavi život i sve budi i cvjeta, pa i raste trava, što opet ima veze i sa samim nazivom Travnika.