Centralna Bosna

Potpisan Ugovor o statusu Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ i Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku

Katolički školski centar „Petar Barbarić“ u Travniku i Elči Ibrahim-pašina medresa organizirali su zajednički susret s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Središnja Bosna.

 

Osim predstavnika vlasti, prisustvovali su mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski te izaslanik Reisu-l-uleme  dr. Ahmed Adilović, muftija travnički. Uz  Tahira Lendu, premijera Vlade SBK, sudjelovali su i  Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta, ministar zdravstva Anto Matić, te novoimenovani predsjednik Skupštine Srednjobosanskog kantona, Dražen Matišić.

Vlada SBK, danas je na redovnoj sjednici dala suglasnost na Ugovor o pravima, obvezama i odgovornosti koji regulira pravni i financijski status KŠC-a i Medrese u Travniku. Potpisom Ugovora uspješno je završena inicijativa kojom se izjednačavaju prava i obveze KŠC-a i Medrese s drugim školama, a jamči im se i poštivanje vlastitosti u odgojno-obrazovnom procesu, organizaciji strukture i radu.

Zahvalivši na doprinosu, hrabrosti i plemenitosti, Nadbiskup je istakao da ovakvi pozitivni primjeri, u negativnom ozračju, potiču ljude na ostanak i jačaju međureligijsku suradnju. Osobito mi je drago, naglasio je nadbiskup Vukšić, da je zajednička inicijativa jednoglasno usvojena od izaslanika u Skupštini SBK.

Muftija Adilović zahvalivši prisutnima, kao izaslanik reisu-l-uleme dr. Huseina efendije Kavazovića, naglasio je važnost Ugovora za stabilnost i daljnji razvoj odgojno-obrazovnih institucija.

 

– Iznimna mi je bila čast kao Premijeru dat svoj doprinos i biti sudionikom važnog procesa koje će imati pozitivne učinke za stabilnost i daljnji razvoj Medrese i KŠC-a. –  rekao je premijer Lendo.

Ministar Domić, čije je Ministarstvo provodilo proceduru, naglasio je da je ovim činom vraćeno zakonito i pravedno ono što je Medresi i KŠC-u oduzeto 1945. godine.

Ugovorom se jača i olakšava odgojno – obrazovna misija za jedine dvije školske ustanove u Kantonu, kojima su vjerske zajednice osnivači.

Naglasivši na dalekosežnosti i važnosti Ugovora, koji bitno olakšava rad i daljnji razvoj Centra, ravnatelj don Željko Marić zahvalio je Vladi SBK na uspješnoj suradnji i pomoći, a osobito je zahvalio Ravnatelju travničke Medrese, Dževdetu Šošiću, koji je dao izniman doprinos za završetak inicijative koja daje nove perspektive za rad i daljnji razvoj Medrese i KŠC-a.