PolitikaTravnik

Prijevremni izbori za načelnika općine Travnik 11. aprila?

Sud Bosne i Hercegovine odbio je sve žalbe na odluke Centralne izborene komisije (CIK), koje se odnose na poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju, kao i nemogućnost preuzimanja mandata za načelnika Travnika. Odbijena je žalba HDZ BiH i  u Travniku će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika.

 

-Za Travnik nismo imali sve određeno do kraja, pa smo išli na odluku o utvrđivanju i potvrđivanju izbora. Bila je upućena žalba HDZ-a, te je sud potvrdio odluku CIK-a. Sada je donesena treća odluka o nemogućnosti preuzimanja mandata kandidata koji je osvojio najveći broj glasova i koji je osvojio mandat, ali je preminuo. I tu je bila žalba HDZ-a, ali je sud i tu potvrdio našu odluku. – rekao je za portal Klix Željko Bakalar,  rekaopredsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

 

Bakalar ističe da je danas pripremao sjednicu da se raspišu izbori za 28. mart, međutim ta nedjelja pada na vjerski blagdan jednog od konstitutivnih naroda (blagdan Cvjetnica).

-Pretpostavljamo da će Katolička vjerska zajednica reći da to nije adekvatan datum, a mi smo se obratili i Vrhbosanskoj nadbiskupiji za stav. Sedam dana kasnije je Uskrs, također u nedjelju, a neupitno je da li će biti izbori tada. Zbog svega sada pretpostavljam da će izbori biti raspisani za 11. april, dakle sedmicu dana nakon Uskrsa. – izjavio je Željko  Bakalar za Klix.