Politika

Problemi Hrvata Bugojna i Uskoplja su i problemi HDZ BIH

 

Jedna od prioritetnih zadaća u Uskoplju je rješavanje strukturnih i prometnih poteškoća, prije svega vezano za prometnicu R-439, dionica Novi Travnik – Uskoplje, kao i dionicu puta prema turističkom potencijalu općine Uskoplje i Središnje Bosne, Ski centru Raduša, istaknuto je na sastanku u Uskoplju, na kojemu je županijsko stranačko predsjedništvo i ministri u Vladi ŽSB s dužnosnicima sa svih razina vlasti posjetilo članove OO HDZ BIH Uskoplje. Stranačke dužnosnike i prijatelje u ime domaćina pozdravili su Dražen Matišić, predsjednik općinske organizacije HDZ BIH i Goran Batinić, predsjednik Općinskog vijeća Uskoplje.

„Naša potpora neće izostati i znat ćemo prepoznati prioritete Uskoplja, koji su danas vrlo jasno kanalizirani. Problemi s kojima se suočavaju Hrvati Uskoplja su i problemi HDZ-a BIH te ćemo dati maksimalnu potporu za rješavanje svih otvorenih pitanja. Radujem se novom susretu sa stranačkim prijateljima u Uskoplju, koje pozivam da nastave raditi jednako kvalitetno kao i do sada“, istaknuo je nakon sastanka Radoje Vidović, predsjednik ŽO HDZ BIH ŽSB.

Sastanku je nazočio i dopredsjednik HDZ BIH i predsjednik F BiH, Marinko Čavara, koji je naglasio kako je Uskoplje dobar primjer stranačke organizacije.

„Ne smijemo dopustiti da nečiji nekada ratni, a danas politički ciljevi naiđu na plodno tlo, a sve što oni rade je s namjerom razbijanja hrvatskog nacionalnog bića. Samo zajedno, baš kao i u najtežim vremenima, možemo osigurati opstojnost, pa i ravnopravnost hrvatskog naroda na ovim prostorima“, kazao je Čavara.

 

 

Nakon Uskoplja u večernjim satima upriličen je i posjet Općinskom odboru HDZ BIH Bugojno, gdje je domaćin bio Igor Vrljić, predsjednik stranačke organizacije, ujedno i predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojno.

Vrlo teška situacija Hrvata Bugojna uzrokovana je prije svega lošom političkom klimom, za koju politički predstavnici Hrvata Bugojna ne snose nikakvu odgovornost.

„Odlazak mladih nam je bolna točka, a on je prilično vezan uz diskriminirajući položaj Hrvata u Bugojnu. Zahvaljujem našim dužnosnicima s viših razina na dosadašnjoj potpori i nadam se kako će ona biti prisutna i ubuduće, a vjerujem da će se reflektirati i na poboljšanje položaja bugojanskih Hrvata. Mi ne tražimo ništa što nam pripada, ali ne možemo i ne želimo dopustiti da netko gazi naša prava na svakom koraku“, kazao je tijekom sastanka Vrljić.

Domaćine je pozdravio Radoje Vidović i zahvalio im se na toplom prijamu, ali i na istrajnosti i svemu onomu što su tijekom svih proteklih godina učinili da bi ostali na svojim ognjištima, usprkos nepravdi i ugnjetavanjima kojima su često bili izloženi.

„Prepoznat ćemo sve projekte iz Bugojna koji se tiču Hrvata, a naši dužnosnici na svim razinama vlasti će biti u svakom trenutku na raspolaganju za svu moguću pomoć. Svjesni smo položaja Hrvata u Bugojnu i svakako da nismo zadovoljni s postojećim stanjem. Kako Bugojno, tako i čitava Uskopaljska dolina su preznačajni za nas i naša je zajednička obveza osigurati opstojnost Hrvata na ovom području“, između ostalog je kazao predsjednik Vidović.

Na sastanku je istaknuto kako je nedopustivo da su Hrvati u Bugojnu građani drugog reda, što se posebno jasno vidi kroz vrlo lošu zaposlenost, prije svega u javnim institucijama. Poseban problem je upošljavanje u javne institucije osumnjičenih za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima.

Bugojanskim Hrvatima čestitke je uputio i Marinko Čavara, naglasivši kako usprkos teškom i diskriminirajućem položaju ne posustaju u borbi za opstojnost na svojim ognjištima. Čavara je naglasio kako je jedino izuzetan izborni rezultat HDZ-a BIH u Bugojnu garancija ustavne pozicije hrvatskog naroda u Bugojnu.

Do konca studenog predsjedništvo ŽO HDZ BIH posjetit će i preostale općinske organizacije u Središnjoj Bosni.