Kultura

Promocija knjiga u povodu godišnjice prvog pisanog spomena Travnika

U povodu sjećanja na prvi pisani spomen Travnika, 3. juni 1463. godine, u Travniku su  večeras  predstavljena izdanja Društva za proučavanje srednjovjekovne bosanske historije “Stanak”, u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik.

Radi se o knjigama “Povratak povelje kralja Dabiše.  Izvršenje arhivskih sporazuma i restitucija građe”, autora Andreja Rodinisa, “Ćirilički epigrafski spomenici srednjovjekovne Bosne i Hercegovine”, autora Šefika Bešlagića, i o zborniku radova “Žene u srednjovjekovnoj Bosni”, urednika Emira O. Filipovića.

promocija_stari_grad2

Na promociji održanoj u kazamatu srednjovjekovne tvrđave Stari grad  o knjigama su govorili Dženan Dautović, Emir O. Filipović, Nedim Rabić i Enes Dedić.

U samom  uvodu promocije direktorica Zavičajnog  muzeja, Fatima Maslić i  Emir Filipović, jedan od promotora , pomenuli su da se prvi pisani spomen Travnika nalazi  u dokumentu poznatom kao Trogirski izvještaj koji je nastao prije ravno 553.  godine. U ovom dokumentu, koji se čuva u Muzeju u Zadru, trogirski knez obavještava Veneciju o napredovanju Osmanske Imperije na čelu sa sultanom Mehmedom Fatihom. Među tvrđavama koje osmanska vojska osvojila bila je i tvrđava u Travniku.