Hronika

Sud konstatovao da Alić negira krivnju

Kantonalni sud u Novom Travniku konstatovao je u zapisnik da je Hasan Alić negirao krivnju za zločine počinjene na području Travnika 1993. godine.

S obzirom da optuženi nije želio da odgovara na pitanja, sutkinja za prethodno saslušanje Suada Kahrić je kazala kako će u zapisnik biti uneseno da se optuženi izjasnio da nije kriv.

Sudski vještak Abulah Kučukalić ponovo je danas potvrdio nalaz od 1. juna 2015. godine, prema kojem je Alić sposoban da prati suđenje.

“Uz ogradu da je proteklo godinu dana i da je moguće da je došlo do određenih pogoršanja, ali ostajemo pri nalazu i mišljenju”, rekao je Kučukalić.

Kada je sutkinja Kahrić pokušala utvrditi identitet optuženog, Alić je kazao: “Ti papiri, možeš imati tri šlepera puna. To slobodno baci. Ja četiri godine ležim. Ja ne čujem, ne razumijem i džaba me pitate. Kad budem kriv, ja ću sam doći. Samo Allah sudi i niko više.”

Identitet optuženog potvrdili su kantonalna tužiteljica Sanja Hodžić, koja ga je saslušavala tokom istrage, i doktor Kučukalić, koji ga je liječio. On je rekao kako je očito da Hasan Alić svjesno ne želi da odgovori na pitanja, iz revolta ili zbog toga što se ne osjeća krivim.

Sutkinja Kahrić je pročitala optužnicu koja optuženog Alića, bivšeg pripadnika odreda “El Mudžahid“, tereti da je 21. oktobra 1993. godine u zaseoku Orašac kod Mehurića (općina Travnik) ubio Dragoljuba Popovića zvanog Dragan, jednog od pet otetih civila iz Travnika.

Prema navodima iz optužnice, on je, po naredbi komandanta odreda “El Mudžahid”, u ritualnom obredu, sabljom oborio Popovića na zemlju i odsjekao mu glavu.

Tokom čitanja optužnice Alić je govorio sutkinji kako “džaba čita”.

Optuženi Hasan Alić i ovaj put je priveden u Sud uz podršku medicinskog tima Doma zdravlja Travnik i uz pratnju Sudske policije iz Novog Travnika.

(BIRN BiH)