Kult ART

Promovisana knjiga “Vlašić – život planine” Rabije Mameledžija

Sinoć je u Centru za kulturu općine Travnik održana promocija knjige “VLAŠIĆ – ŽIVOT PLANINE” – autorice Rabija Mameledžija.

 

 

O novoj knjizi i književnom djelovanju autorice govorili su promotori Vernesa Manov, Ermin Čelenka, Muamera Planjac, te autorica Rabija Mameledžija.

Uz promotore, veliki broj posjetilaca i goste izvođače, ispričana je priča o jednoj od najljepših planina u Bosni i Hercegovini.

Autorica je dugi niz godina provela kao vlašička učiteljica, te sa sobom nosi posebne uspomene tih predjela koje je pretvorila u pisanu riječ.

Rabija Mameledžija provela je radni vijek kao prosvjetni radnik u Travniku. Odlaskom u penziju objavila je prvi roman „Gašinci“, a nakon toga uslijedila zbirka poezije „Školska torba“. Uskoro objavljuje knjigu posvećenu najljepšoj planini „Starac Vlašić i njegova djeca“, zbirku pripovjetki „Ulica jorgovana“, roman „Vrijeme zanosa, te roman za djecu „Kad porastem bit ću ja“.

Rabija Mamaledžija autorica je i jedinstvene zbirke pripovjetki „Ko su moja djeca“  koja je objavljena u povodu međunarodnog priznanja naše autohtone pasmine psa tornjaka. Poezija za djecu „Dječaci moje ulice“ i „Dječiji svijet u stotinu slika“ čitaju se u školama srednje Bosne. Objavila je jedinstvene pripovjetke iz vrbaske doline „Kap sunca“, te knjigu za djecu “Zeleno jezero”.