Travnik

Promovisani maturanti Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku

Danas je u Travniku promovisana 249. generacija matiranata Elči Ibrahim-pašine medrese, najstarije obrazovno-odgojne institucije u srednjoj Bosni. Ove godine srednjoškolsko obrazovanje završila su dva ženska i jedno muško odjeljenje. Ukupno 87 maturanata, 57 učenica i 30 učenika.

Nusejba Alihodža i Safet Mujić učenici generacije

Učenici generacije su hafiza Nusejba Alihodža iz Travnika i Safet Mujić iz Jajca. Oni  su dobili nagrade Medrese, te plakete načelnika općine Travnika Admira Hadžiemrića, a predstavnici Kraljevine Bahrein osigurali su za učenike generacije novčane nagrade.

Na uspjehu su im u svojim obračanjima čestitali razrednici dr. Muharem Dautović, Kemal Avdagić i profesorica Dženita Ajanović – Muratović, te direktor Medrese, mr. Dževdet Šošić.

U ovoj generaciji hafizi su postali Ismail Zlotrg iz Viteza i učenica generacije Nusejba Alihodža iz Travnika, što je posebno istaknuo i  travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović.

U ime Rijaseta Islamske zajednice u BiH, maturantima je čestitao  Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomsko-finansijske poslove Rijaseta, inače svršenik Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

medresa_defile3

Defile maturanata

Sinoć su maturanti 249. generacije Elči Ibrahim –pašine medrese iz Travnika prodefilovali  Bosanskom ulicom gdje su ih pozdravili članovi porodica, prijatelji i građani Travnika. Defile maturanata glavnom travničkom ulicom običaj je koji njeguje svi maturanti srednjih škola u Travniku.