Kultura

Prvo predstavljanje Udruženja PRST na Starom gradu

 

Danas  je na srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad u Travniku uprličeno prvo predstavljanje Udruženja  proizvođača rukotvorina i suvenira Travnik (PRST) . Članovi Udruženje PRST poklonili su svojim sugrađanima i gostima  jedinstvenu i simboličnu izložbu autentičnih rukotvorina karakterističnih za ovo područje. Izložba je dio kulturne manifestacije „Travničke večeri“ koja je počela sredinom ovog mjeseca.

Taik Ganić, direktor Centra za kulturu Travnik i organizator manifestacije poželio je članovima Udruženja PRST da istraju i da zajedno obilježe vrijedne jubileje, jer manifestacija „Travničke večeri“ ove godine je doživjela svoje jubilarno 10. izdanje.

-Naše Udruženje ima dvadesetak članova i zaista smo iznenađeni da smo u kratkom perodu uspjeli prirediti prvo predstavljanje. Cilj nam je da na udarnim mjestima koje posjećuju turisti u Travniku imamo štandove na kojim ćemo predstavljati naše suvenire i prodavati ih. Naravno, najvažniji cilj  je štand na Plavoj vodi, kako bi oni koji posjete Plavu vodu imali priliku da kupe autentične proizvode sa deklaracijom. – kazao je prof. Velid Trkić, predsjednik Udruženja PRST.

trkic_hadziemric_matosevic

Direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona (TZ SBK), Miroslav Matošević, koji je i inicirao osnivanje ovakvog udruženja naglasio je kako je cilj podignuti kvalitet turističke ponude u Travniku i srednjoj Bosni.

Izložbu je otvorio načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić (SDA), istaknuo je značaj konačnog pokretanja priče o izradi „travničkog suvenira“.

-Svi se moramo potruditi da Udruženje PRST ima svoju perspektivu i ekonomski rezultat. Moramo konačno krenuti u priču o „travničkom suveniru“ jer nam to zaista treba. – rekao je načelnik Hadžiemrić otvarajući izložbu, obećavši dalju podršku Udruženju.

Posjetioci izložbe mogli su kupiti razne suvenire izrađene od metala, drveta, ali i tradicionalne odjevne predmete i narodne nošnje.