Scena

Premijerno izvedena predstava „Od nevolja jači“

 

Ispred zgrade Hrvatskog  kazališta  Travnik sinoć je premijerno  izvedena predstava “Od nevolja jači” koja je rađena prema romanu  fra Velimira Valjana, koji nosi naziv „Jači od nevolja“, a predstavlja historiju samostana u Gučoj Gori. Kako kaže fra Velimir, fratri i vjerni narod uvijek su ustajali iz tih nevolja, nisu se dali smesti, pa je tako i knjiga dobila naslov „Jači od nevolja“, a opisana je burna historija ovog samostana.

Režiju ove predstave potpisuje  Anto Bilić, muziku  Miroslav Matošević i fra Josip Matijanić, scenografiju Miroslav Sučić, a kostimografiju  Danijela Lovrić. Predstava je odigrana izvan teatra na prostoru pored zgrade, a dio scenografije bio je postavljen i na brdu iznad zgrade.

od_nevolja_jaci3

-Ovo je jedan kolaž likova koji je posložen po vremenskoj crti koja traje od 1400. godine do danas.Hrvatsko kazalište Travnik je u nekih 60 minuta postavilo jedan fini kolaž predstavljen na specifičan način kakva publika nema priliku pratiti u teatrima. Vanjski prostor otvara širinu. U predstavi učestvuju 52 glumca i četiri tehničara. Ovih 52 glumca igraju 80 uloga. Glavna poruka predstave je „Mir i život! „ – kazao nam je Anto Bilić, režiser predstave.

I autor knjige fra Velimir Valjan naglasio je prije predstave kao su svi narodi sa ovih prostora doživljavali slične sudbine,ali uvijek su  opstajali ostajali na ovim lijepim prostorima.