Travnik - Leipzig

PS “Maya” – Educational Center na turneji “Baltičko more 2022”

U okviru velikog projekta kulturne saradnje između Travnika i Leipziga, kreće turneja plesača PS “Maya”- Educational Center – Travnik i Kreativnog centra “Grunau” – Leipzig.

 

 

Radi se o projektu “Baltičko more 2022.”, i plesnom show “Avatar 2022.” prema istoimenom filmu, koji će se izvoditi na tri otvorena stage-a, na Blatičkom moru, (predio između Njemačke i Poljske.) Od 2018., godine kreirana je ova ideja, protkana dugogodišnjim, kontinuiranim radom dva studija.

Pored mnoštvo izazova koji su ih od početka pratili (corona, rat u Ukrajini, inflacija, financijska nestabilnost), timovi dvije zemlje su ipak uspjeli prevazići sve poteškoće. Uz pomoć Grada Leipziga, Društva Leipzig Travnik, Općine Travnik, sponzora, djevojke će predstavljati BiH i Travnik u periodu od 19.8.-28.8.2022. godine.

Da podsjetimo, ova dva tima su donijela svjetsku pobjedu 2009. godine u kategoriji modernih plesova i plesnog teatra. Već 15 godina su zajedno na sceni. Izdali su i zajedničke knjige o svom radu, te pomogli generacijama i generacijama mladih u njihovom odrastanju. Slijedeće 2023., godine Kreativni Centar “Grunau” slavi 30 godina postojanja, dok PS “Maya” 25.

Na pitanje šta će se dalje dešavati sa organizacijom PS “Maya”, jer je bilo špekulacija o zatvaranju, te kakav je značaj ovog projekta, generalna menadžerica dr.sci. Maja Đurić nam je odgovorila “da je “PS “Maya” je svojevrsni, tzv. “zaštitni” brend djevojčica i djevojaka, kako Travnika, tako i SBK.

-Mnogo je godina ulaganja, truda i odricanja, prelijepih i kvalitetnih benefita, te bi bilo šteta u potpunosti ugasiti organizaciju. Svi sa vremenom dođemo u određene životne raskrsnice, postavljanje prioriteta. Moj redovni posao i akademsko opredjeljenje sada od mene zaista zahtijevaju dodatnu energiju i vrijeme. Iskreno, nakon teške bolesti moje zdravlje i moj sin su na prvom mjestu. No, nakon određenih izazova sagledala sam izlazne strategije. Ne, neće se ugasiti. Smanjit ćemo kvantitet, podići kvalitet, napraviti odnos vremena i produktivnosti. Nastojat ću i dalje da usmjerim dodatnu energiju i ljubav u ovo pomažući djeci i mladima. Integrisat ćemo procese, saradnje. 25 godina nas čeka! Bože zdravlja. Ovaj projekat, kao i mnogi do sada, upravo jesu pokazatelji kvalitete i dugoročnosti našeg rada. Mnogo je uloženo i idemo da osvjetlimo obraz, ali i odmorimo se nakon svega.” – kazala nam je Maja Đurić, generalna menadžerica.