Kult ART

Reprizno izvođenje pozorišne predstave „Nobelovac i Travnik“ na Starom gradu

Zavičajni muzej Travnik producirao je 2015. godine ambijentalnu pozorišnu predstavu „Nobelovac i Travnik“  (Ivo Andrić: život, literatura…) s namjerom da se na teatarski način prikaže životni i literarni odnos Ive Andrića i Travnika.

 

Okupljen je mali pozorišni ansambl sačinjen od glumaca  iz Travnika (Matej Baškarad, Roberto R. Zahirović, Nebojša Filipović, Mirko Adžaip) i gostujućih umjetnika iz Banjaluke (reditelj Goran Damjanac, scenograf i kostimograf Dragana Purković-Macan, kompozitor Albert Bojan Savić, glas iz off-a Aleksandar Ristanović).

Predstava se igra na nekoliko mikrolokacija u srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad.

Dramski tekst je zasnovan je na autobiografskim i književnim motivima iz Andrićevog životopisa, proze i poezije. Predstava je koncipirana kao triptih u kojem svaki od tri dijela drame tematizira jedan Andrićev boravak u Travniku i književno djelo koje je u tom periodu pisao ili već objavio – Ex Ponto, Travnička hronika, Priča o vezirovom slonu. Završava se nekom vrstom epiloga, dodjelom Nobelove nagrade za književnost.

 

 

PETAK, 11.9.2020. u 18:00 sati

TVRĐAVA Stari grad

ulaz: 3,00 KM

prodaja ulaznica na biletarnici tvrđave na dan izvođenja predstave

Obavezno pridržavanje preventivnih epidemioloških mjera, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova izvođenje predstave će biti otkazano.