Najave

Retrospektivna izložba „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.“ u Travniku

U povodu 1. marta Dana nezavisnoti Bosne i Hercegovine Zavičajni muzej organizira retrospektivnu izložbu „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.“ autorice  Ranke Mutevelić. Izložba će biti otvorena u auli Mješovite srednje škole Travnik (novi Srednjoškolski centar) u srijeda, 28.2.2024. godine  u 18:00 sati, a promotori su  Fatima Maslić, Enes Škrgo i Nedžad Maksumić.

 

Prva književna komuna bila je izdavačka kuća osnovana u Mostaru 1970. godine i predstavljala je jedinstveni izdavački poduhvat u BiH i tadašnjoj Jugoslaviji, poznat po svojim bibliofilskim izdanjima visokog estetskog nivoa i grafičkog umijeća.

Na osnivačkoj Skupštini za predsjednika Prve književne komune izabran je Avdo Humo, za podpredsjednike Mak Dizdar, Nika Miličević i Čedo Kisić, a Skender Kulenović za predsjednika Izdavačkog savjeta. Za glavnog urednika i upravnika izabran je Ihsan Ico Mutevelić.

 U bosanskohercegovačkim i u jugoslavenskim okvirima izdanja i edicije Prve književne komune vrlo brzo bila su u javnosti i kod ljudi struke zapažena i priznavana kao sami vrh kulture knjige, što je na manifestnoj razini potvrđivano dobivanjem svih najuglednijih stručnih nagrada, napisao je Ivan Lovenović.